вгору

Реєстрація акцизних складів, що використовуються у період обігу пального

При аналізі даних системи електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового (далі – СЕАРПСЕ) вбачаються чисельні випадки реєстрації у якості акцизних складів об’єктів господарювання, які не мають ознак акцизного складу, суб’єктами господарювання, які не відповідають поняттю «розпорядник акцизного складу», що потребує доведення до відома платників податків окремих положень Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Для забезпечення єдиного підходу з питань реєстрації акцизних складів суб’єктами господарювання, що здійснюють виробництво, оброблення (перероблення), змішування, розлив, навантаження-розвантаження, зберігання, реалізацію пального необхідно мати на увазі, що не кожен об’єкт господарювання платника податків, який здійснює діяльність в сфері обігу пального є акцизним складом, а тому такі платники набувають статусу розпорядника акцизного складу лише в окремих випадках.

Нагадаємо, акцизний склад - це приміщення або територія на митній території України, де розпорядник акцизного складу провадить свою господарську діяльність шляхом вироблення, оброблення (перероблення), змішування, розливу, навантаження-розвантаження, зберігання, реалізації пального (абз. «б» пп. 14.1.6 ПКУ).

Платники податку - розпорядники акцизних складів зобов'язані зареєструвати (абз. 1 пп. 230.1.2 ПКУ):

  • усі розташовані на акцизних складах резервуари, введені в експлуатацію, витратоміри-лічильники та рівнеміри-лічильники у розрізі акцизних складів - в ЄДР витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників рівня пального у резервуарі;
  • усі акцизні склади - в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового.

Отже, суб’єктом реєстрації акцизного складу з обігу пального може бути лише розпорядник акцизного складу, яким відповідно до пп. 14.1.224 ПКУ є суб'єкт господарювання – платник акцизного податку, який здійснює виробництво, оброблення (перероблення), змішування, розлив, навантаження-розвантаження, зберігання, реалізацію пального на акцизному складі та має документи, що підтверджують право власності або користування приміщеннями та/або територією, що відносяться до акцизного складу.

Як вбачається з наведеного, реєстрації в якості акцизного складу підлягають лише ті об’єкти (приміщення, території) на яких здійснюється вироблення, оброблення (перероблення), змішування, розлив, навантаження-розвантаження, зберігання, реалізація пального, тобто його фізичний обіг, а проводиться реєстрація акцизного складу виключно особою, що зареєстрована – платником акцизного податку, безпосередньо виконує вказані види діяльності на зазначених об’єктах та має право власності або користування ними.

Про це повідомили податківці ДПС у Харківській області.

Нагадаємо користувачам M.E.Doc, що у програмі створено можливість реєстрації акцизного складу. Це зручно зробити у розділі Облік акцизного податку.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.