вгору

Реєстрація довірених користувачів в СФЗ: питання-відповіді

Ми продовжуємо тримати вас в курсі останніх новин щодо особливостей подання фінансової звітності за МСФЗ в форматі іXBRL.

До вашої уваги відповіді на питання, які найчастіше виникають у суб’єктів звітування в процесі реєстрації довірених користувачів на порталі Системи фінансової звітності (далі – СФЗ).

Нагадаємо нашим читачам, портал СФЗ є вебсайтом для суб’єктів звітування, які зобов’язані подавати фінансову звітність до Центру збору фінансової звітності у форматі iXBRL відповідно до таксономії UA XBRL МСФЗ. Для реєстрації нового звітуючого суб’єкта в Системі фінансової звітності (далі – СФЗ) потрібно перейти за посиланням. Нові користувачі повинні пройти авторизацію з КЕП.

1. Чи є потреба у поданні заявки щодо реєстрації особи у якості довіреного користувача, якщо така особа проходила реєстрацію у якості користувача на порталі СФЗ у 2019 році?

Так, для отримання повного списку ролей, доступу до кабінету користувача в ЦЗФЗ «Система фінансової звітності», а також для завантаження сертифікату КЕП, необхідно подати нову заявку щодо реєстрації користувача на порталі СФЗ.

2. Сертифікат КЕП, який необхідно завантажити при створенні заявки, не відкривається або не підходить для завантаження до ЦЗФЗ «Система фінансової звітності». Що робити?

Сертифікат КЕП необхідно завантажити із репозиторію АЦСК, яким було видано КЕП. Перед тим, як завантажити сертифікат КЕП до реєстраційної форми, необхідно перевірити його: натиснути на файл сертифіката КЕП, якщо він не відкривається (виник напис «Неприпустимий файл об’єкта безпеки відкритого ключа. Цей файл не можна використовувати як Сертифікат безпеки»), такий файл не слід завантажувати до реєстраційної форми. Якщо файл сертифікату КЕП вдалось відкрити, далі необхідно у вкладці «Докладно» (або «Состав»), знайти рядок «Використання ключа». У такому рядку потрібно, щоб був напис «Цифровий підпис. Неспростовність..». Якщо інший напис, наприклад, «Угода щодо ключів…», такий сертифікат КЕП не підходить.

3. Як завантажити сертифікат КЕП, виданого на іншу особу?

До реєстраційної форми слід завантажувати сертифікат КЕП, виданий на ім’я особи, щодо якої створюється заявка, як користувача на порталі СФЗ. При цьому дані ПІБ особи, що вносяться до реєстраційної форми, та дані ПІБ, зазначені у сертифікаті КЕП, повинні повністю співпадати.

4. Як зазначити електронну адресу, за якою в ЦЗФЗ «Система фінансової звітності» раніше зареєстрований інший користувач, або зазначити одну електронну адресу для різних користувачів?

Якщо відомо, що за певною електронною адресою раніше вже був зареєстрований користувач, то при створенні заявки щодо реєстрації іншого користувача у реєстраційній формі слід вказати будь-яку іншу електронну адресу. У ЦЗФЗ «Система фінансової звітності» за одною електронною адресою може бути зареєстрований лише один користувач. У разі необхідності реєстрації єдиної особи у якості довіреного користувача щодо різних суб’єктів звітування, зручно створити окремі заявки для таких суб’єктів звітування, при цьому у всіх заявках вказати дані такої особи з єдиним сертифікатом КЕП та єдиною електронною адресою.

5. Коли потрібно надсилати повторну заявку щодо реєстрації користувача на порталі СФЗ?

Повторну заявку щодо реєстрації користувача на порталі СФЗ необхідно створювати, якщо про таку необхідність повідомив регулятор. Надсилання повторних заявок з власної ініціативи суб’єкта звітування створює додаткове навантаження в процесі обробки заявок. Всі запити обробляються в порядку черги за датами надходження.

Відповіді на питання розміщені на сайті СФЗ.

Більше новин та корисних матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.