вгору

Роздрібний продаж тютюнових виробів: що з акцизом?

Нагадаємо нашим читачам, що Законом України від 30.11.2021 року № 1914 були внесені зміни до Податкового кодексу України, зокрема, в частині адміністрування акцизного податку.

А саме, змінено механізм справляння акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах. Мова йде про перенесення на виробників та імпортерів тютюнових виробів сплати 5% акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів, який на сьогодні сплачується суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі.

Такі зміни набирають чинності з 01 січня 2022 року, але не раніше дня набрання чинності змінами до Бюджетного кодексу України в частині запровадження механізму зарахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів - тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, до місцевих бюджетів.

Звертаємо увагу, що зазначені зміни до Бюджетного кодексу були прийняті ВРУ 15.02.2022 року (законопроект від 01.07.2021 № 5719) та 21.02.2022 року закон направлено на підпис Президенту. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім окремих норм. Зокрема, зміни щодо акцизного податку вводяться в дію з 1 квітня 2022 року.

Отже, розглянемо як нараховується та сплачується акцизний податок при роздрібному продажу тютюнових виробів до набрання чинності змін до Бюджетного кодексу та після.

Нарахування та сплата акцизу до набрання чинності змінами

До дня набрання чинності змінами до Бюджетного кодексу (до 01.04.2022 року) суб'єкти господарювання роздрібної торгівлі (які не є виробником та імпортером), які здійснюють реалізацію залишків підакцизних товарів (тютюнових виробів), закуплених до січня 2022 року, нараховують та сплачують 5 % акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів.

При цьому, продаж суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, повинні здійснюватися за цінами, не вищими за максимальні роздрібні ціни (далі – МРЦ), збільшені на суму акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів у разі реалізації:

  • сигарет без фільтра, з фільтром, цигарок, сигарил, на які продовжують поширюватись вимоги щодо встановлення та декларування МРЦ виробниками та/або імпортерами;
  • інших тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну, у тому числі ТВЕН, та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, які виготовлені з 1 січня 2022 року та на які передбачено встановлення МРЦ виробниками та/або імпортерами, починаючи з 1 січня 2022 року.

Водночас, зверніть увагу, що на сьогодні не передбачено встановлення ставки податку 5 % для рідин, що використовуються в електронних сигаретах, тому тимчасово (до дня набрання чинності змін до Бюджетного кодексу України) продаж суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі рідин, що використовуються в електронних сигаретах, повинен здійснюватися за цінами, не вищими за МРЦ, тобто без їх збільшення на суму акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

У разі здійснення роздрібної торгівлі тютюновими виробами, тютюном, промисловими замінниками тютюну та рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, які виготовлені до 31 грудня 2021 року і на які не поширювались вимоги встановлення МРЦ виробниками та/або імпортерами, їх реалізація здійснюється за цінами, встановленими суб'єктами роздрібної торгівлі (тобто без обмежень, які передбачені на продукцію, на яку встановлюються МРЦ).

Про це зазначають податківці в ІПК від 20.01.2022 р. № 52/ІПК/99-00-21-03-02-06.

Нарахування та сплата акцизу після набрання чинності змінами

Після набрання чинності змінами до Бюджетного кодексу (після 01.04.2022 року) сплата 5 % акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів, які виготовлені у 2022 році, переноситься на виробників та імпортерів тютюнових виробів. І у разі здійснення роздрібної торгівлі тютюновими виробами, тютюном, промисловими замінниками тютюну та рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, продаж здійснюється за цінами, не вищими за МРЦ, збільшеними на суму акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів. При цьому, акцизний податок продавцем – суб’єктом роздрібної торгівлі не нараховується та не сплачується.

Про зміни порядку оподаткування ПДВ для операцій з постачання тютюнових виробів читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.