вгору

Розгляд скарг на рішення про відмову реєстрації ПН/РК в ЄРПН

Нагадаємо, що порядок розгляду скарг щодо рішення про відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН регулюється постановою КМУ «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» від 11.12.2019 р. №1165 (далі – Порядок №1165).

Так, відповідно до п. 12 Порядку № 1165 за результатами розгляду скарги комісія центрального рівня у строк, визначений п. 56.23 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), приймає одне з таких рішень:

  • задовольняє скаргу та скасовує рішення комісії регіонального рівня про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН);
  • залишає скаргу без задоволення та рішення комісії регіонального рівня про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН без змін.

Так, п. 56.23.3 ПКУ визначено, що скарга на рішення про відмову у реєстрації ПН/РК в ЄРПН розглядається протягом 10 календарних днів з дня отримання такої скарги центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику.

Важливо! Термін розгляду скарги не може бути продовженим.

Якщо вмотивоване рішення за скаргою платника податків на рішення про відмову у реєстрації ПН/РК в ЄРПН не надсилається платнику податків протягом 10-денного строку, така скарга вважається повністю задоволеною на користь платника податків з дня, наступного за останнім днем зазначеного строку (пп. 56.23.4 ПКУ).

Про це нагадали податківці ГУ ДПС у Дніпропетровській області.

Радимо, ознайомитись з матеріалами щодо форм блокування ПН/РК та що робити, якщо реєстрацію ПН/РК зупинено.

Зазначимо, Законом №591 передбачено, що на період карантину строк розгляду скарг, крім скарг щодо декларування відшкодування ПДВ та/або його від’ємного значення, відтерміновано по останній календарний день місяця (включно), в якому буде завершена дія карантину.

Також читайте про нову концепція відповідальності у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.

https://lh6.googleusercontent.com/ChOaBn-AvAAclvRH4f9kEl6akmhlMr0hoQ4iTX5boHaesBVblDzyoOEfkSEbgHg-1iAB8VS_UpOewBIN3XRnkR0UDh76SraWFyXNUai4jWS3HY42B4MI9gwB0XYaZNfTZBwcT-2S