вгору

Самостійна відмова СГ від застосування ставки 2%

Перехід на спрощену систему оподаткування з особливостями визначено п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ Податкового кодексу України (далі - ПКУ), який було додано Законом України від 15.03.2022 р. № 2120-IX.

Платник податку має право самостійно відмовитися від використання особливостей оподаткування з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому прийнято таке рішення. 

Для цього СГ необхідно подати форму заяви про застосування спрощеної системи оподаткування, яка затверджена наказом Мінфіну від 16.07.2019 р. № 308.

Відповідно до пп. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ платник податку має право самостійно відмовитися від використання особливостей оподаткування, передбачених цим пунктом, з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому прийнято таке рішення. Таким чином, заява про відмову повинна бути подана до першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому прийнято таке рішення.

Наприклад: У разі прийняття рішення про відмову від реєстрації платником єдиного податку третьої групи за ставкою 2% з 01.06.2022 р., заява про відмову повинна бути подана до контролюючого органу  не пізніше 31.05.2022 р.

Відповідне роз'яснення було надано на Інформаційно-довідковому ресурсі “ЗІР”, категорія 108.01.07.

Про особливості заповнення Заяви щодо застосування спрощеної системи оподаткування з особливостями у M.E.Doc ми писали тут.

Користувачі M.E.Doc для відмови від використання особливостей оподаткування повинні у Заяві (ідентифікатор форми - J/F0102003) зазначити про відмову (рис. 1).

Заява про застосування спрощеної системи оподаткування

Рис. 1

У розділі 5.5 Відмова від спрощеної системи оподаткування зазначити дату, з якої СГ відмовляється застосовувати спрощену систему оподаткування з особливостями та причину відмови (рис. 2).

Заява про відмову від спрощеної системи оподаткування

 

Рис. 2

Про продовження строку подання заяви про обрання 2% єдиного податку, а також про перехід на ставку 2%: період і терміни звітування, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.