вгору

Самостійне виправлення помилок: що пропонує Закон № 786?

Нагадаємо, що з 08.08.2020 р. набув чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб – підприємців» від 14.07.2020 р. № 786 (далі – Закон №786). Про це ми писали у матеріалі.

Законом №786, зокрема, уточнено формулювання абз. 3 п. 120.2 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). А саме, при самостійному донарахуванні платником податків з дотриманням порядку, вимог та обмежень, передбачених ст. 50 ПКУ, суми податкових зобов’язань та/або іншого зобов’язання, контроль за сплатою якого покладено на контролюючі органи, до платника не застосовуються штрафи, встановлені гл. 11 ПКУ.

До внесених змін, передбачалось незастосування штрафних санкцій у рамках ст. 123 ПКУ. Отже, при самостійному виправленні і донарахуванні, наприклад, податку на репатріацію до такого платника податків додатково не можуть бути застосовані штрафи за порушення правил нарахування, утримання та сплати (перерахування) податків у джерела виплати (ст. 127 ПКУ).

Про це зазначено в Інформаційному листі №16 ДПСУ.

Нагадаємо нашим користувачам, що Законом № 786 також зменшено розмір штрафів за порушення платниками ПДВ граничного строку для реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування до таких податкових накладних в ЄРПН:

  • у разі відсутності реєстрації – 2,5 % (було 5%) від обсягу постачання без ПДВ, але не більше 1700 грн (було 3400 грн);
  • у разі несвоєчасної реєстрації – 1 % (було 2%) від обсягу постачання без ПДВ, але не більше 510 грн (було 1020 грн).

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.

виправлення помилок, штрафні санкції