вгору

Закон щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи ФОПів - прийнято

14.07.2020 р. ВРУ прийнято в цілому Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців» (законопроєкт від 04.12. 2019 р. №2524).

Законом передбачено удосконалення роботи електронного кабінету, спрощення податкового обліку, стимулювання добровільного обмеження паперового документообігу.

Законом внесено зміни до окремих положень Податкового кодексу України.

Зокрема, передбачено:

  • покращення електронної взаємодії платників податків з податковими органами;
  • копії податкових повідомлень-рішень та інші документи, які податковий орган надсилає платнику, будуть відображатися в електронному кабінеті;
  • контролюючий орган веде листування з платниками податків в електронній формі, якщо вони подали заяву про бажання отримувати документи через електронний кабінет;
  • скасовано вимогу про подання заяви платником податків на приєднання до договору про визнання електронних документів;
  • в електронному кабінеті мають міститися дані щодо суми та дати узгодження грошового зобов’язання, визначеного контролюючим органом.

Крім того, Законом запроваджується автоматична реєстрація в електронному кабінеті отриманих документів від платника податків.

Спрощується механізм доведення платником податків відсутності його вини через технічний збій у роботі електронного кабінету, зокрема, скасовується необхідність підтвердження технічним адміністратором та/або методологом факту технічного збою, методологічних або технічних помилок.

Також, скасовується вимога обов’язкової реєстрації книги обліку доходів та витрат та обов'язок ведення книги обліку доходів для ФОП 1 та 2 групи спрощенців та 3 групи, які не є платниками ПДВ.

Такі платники податків можуть вести книгу обліку доходів за власним бажанням в паперовому або електронному вигляді.

Відповідальність, у вигляді штрафів за неведення або помилки у книзі доходів, настає, тільки якщо такий платник повідомив про бажання вести книгу обліку доходів.

Крім того, внесено зміни до Закону України про застосування РРО, зокрема, для застосування програмних РРО може використовуватися електронна печатка юридичної особи, ФОП, іншого суб’єкта господарювання.

При передачі інформації від РРО та програмних РРО до контролюючого органу по дротових або бездротових каналах зв’язку з використанням кваліфікованого електронного підпису, кваліфікованої електронної позначки часу з дотриманням вимог Закону України "Про електронні довірчі послуги" та/або інших дозволених в Україні засобів захисту інформації, передбачених законодавством. При цьому застосування удосконаленого електронного підпису та/або удосконаленої електронної печатки є достатнім.

Програмний РРО повинен забезпечувати створення та передачу до фіскального серверу контролюючого органу електронних розрахункових документів, електронних фіскальних звітів, а також контрольної стрічки, електронних фіскальних звітних чеків, та іншої інформації, необхідної для обліку роботи програмних РРО фіскальним сервером контролюючого органу.

Також встановлена заборона використання програмних РРО при роздрібній торгівлі пальним.

Остаточний текст прийнятого законопроєкту не оприлюднений.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім деяких норм.

Більше цікавих і корисних новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.

https://lh6.googleusercontent.com/ChOaBn-AvAAclvRH4f9kEl6akmhlMr0hoQ4iTX5boHaesBVblDzyoOEfkSEbgHg-1iAB8VS_UpOewBIN3XRnkR0UDh76SraWFyXNUai4jWS3HY42B4MI9gwB0XYaZNfTZBwcT-2S