вгору

Що відбувається з ПРРО у разі скасування ГО?

12.07.2022

Припинення діяльності господарської одиниці це - звичайний процес. Причин для цього може бути декілька. Від банального - ліквідація за рішенням власника до таких, як відокремлення, злиття тощо. А в теперішніх наших реаліях - воєнні дії і неможливість ведення бізнесу.

Суб’єкт господарювання може припинити свою господарську діяльність (далі - ГО) шляхом скасування державної реєстрації. Що робити тому бізнесу, який у своїй діяльності використовував програмні РРО (далі - ПРРО).

Нагадаємо, що порядок скасування реєстрації ПРРО, регулюється Порядком реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженим наказом Мінфіну «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 14.06.2016 р. № 547» від 23.06.2020 р. № 317 (далі - Порядок №317).

Зокрема, п.1 розділу ІІІ Порядку № 317 визначено, що реєстрація ПРРО діє до дати скасування реєстрації ПРРО. Скасування реєстрації ПРРО здійснюється шляхом:

  • виключення ПРРО з Реєстру ПРРО;
  • закриття фіскального номера, який не підлягає використанню надалі.

Реєстрація ПРРО скасовується на підставі Заяви про реєстрацію ПРРО форма № 1-ПРРО (ідентифікатор форми J/F1316604) з позначкою «Скасування реєстрації», яку можна подати до контролюючого органу в електронному форматі (рис. 1).

програмний РРО, ПРРО, скасування РРО, припинення діяльності

Рис. 1

Важливо! До подання Заяви про скасування реєстрації ПРРО суб’єкт господарювання повинен забезпечити передачу всіх копій створених ПРРО розрахункових документів з присвоєними їм у режимі офлайн фіскальними номерами до фіскального сервера, електронних фіскальних звітних чеків та повідомлень.

Звертаємо Увагу! Реєстрація ПРРО скасовується автоматично фіскальним сервером.

Підставами для скасування ПРРО є:

1) внесення до ЄДР запису про держреєстрацію припинення юрособи або припинення підприємницької діяльності ФОП;

2) закриття господарської одиниці, де використовується ПРРО;

3) наявне судове рішення щодо суб’єкта господарювання, яке набрало законної сили, про ліквідацію у зв’язку з банкрутством або про припинення, про визнання недійсними установчих документів;

4) наявні дані про те, що ФОП померла, оголошена померлою, визнана недієздатною або безвісно відсутньою, чи її цивільну дієздатність обмежено;

5) інформація, що СГ знято з обліку в контролюючих органах.

Повідомлення про скасування реєстрації ПРРО направляється суб’єкту господарювання засобами Електронного кабінету із зазначенням підстав.

Зазначимо, що користуючись ПРРО Cashalot Ви зможете з легкістю, як зареєструвати ПРРО так і скасувати реєстрацію такого ПРРО. Це можна зробити в кабінеті користувача Cashalot у розділі Документи (рис. 2).

ПРРО, скасування РРО, припинення діяльності, програмний РРО

Рис. 2

Більше корисних новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, на нашому Telegram-каналі, а також на Telegram-каналі Cashalot в ефірі.