вгору

Щодо подання додатку КІК у 2024 році

Вимоги щодо складання та подання Звіту про контрольовані іноземні компанії (далі - Звіт КІК) встановлені п. 39-2.5 Податкового кодексу України (далі - ПКУ). 

Контролюючі особи - фізичні особи зобов’язані подавати Звіт КІК до контролюючого органу одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи (далі - Декларація) за відповідний календарний рік засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог закону щодо електронного документообігу та кваліфікованого електронного підпису (пп. 39-2.5.2 ПКУ). 

До Звіту КІК в обов’язковому порядку додаються завірені належним чином копії фінансової звітності КІК, що підтверджують розмір прибутку КІК за звітний (податковий) рік.  

Зверніть увагу! Якщо граничні строки підготовки фінансової звітності у відповідній іноземній юрисдикції спливають пізніше граничних строків подання річної Декларації, такі копії фінансової звітності КІК подаються разом із річною Декларацією за наступний звітний (податковий) період

Нагадаємо, що наказом Мінфіну від 25.08.2022 р. № 254 затверджено форму Звіту про КІК, скорочену форму Звіту про КІК та Порядок заповнення Звіту про КІК, скороченої форми Звіту про КІК і подання до контролюючого органу. 

Крім того, наказом Міністерства фінансів України від 17.05.2022 р. № 143 «Про внесення змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», з 01 січня 2023 року запроваджено нову форму Декларації, яка передбачає заповнення окремого додатку КІК для фізичних осіб - контролерів КІК

В той же час, п. 54 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ встановлено особливості застосування положень про оподаткування прибутку КІК протягом перехідного періоду. Зокрема, першим звітним (податковим) роком для звіту про КІК є 2022 рік (якщо звітний рік не відповідає календарному року - звітний період, що розпочинається у 2022 році). Контролюючі особи мають право подати звіт про КІК за 2022 рік до контролюючого органу одночасно з поданням річної Декларації за 2023 рік із включенням зазначеного у такому звіті скоригованого прибутку КІК, що підлягає оподаткуванню в Україні, до показників відповідних декларацій за 2023 рік. 

Таким чином, встановлено певний перехідний період, який надає можливість контролюючим особам подати до контролюючого органу Звіт за 2022 рік одночасно з поданням річної Декларації за 2023 рік. 

Отже, якщо фізичною особою прийнято рішення щодо подання Звіту про контрольовані іноземні компанії за 2022 рік одночасно з поданням Декларації за 2023 рік, то у такому випадку додаток КІК до Декларації за 2022 рік подавати не потрібно. 

Таке роз'яснення розміщено на Інформаційно-довідковому ресурсі “ЗІР”, категорія 103.24. 

Зазначимо, що з 01.01.2024 р. вводиться в дію нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи, у зв’язку із набранням чинності наказом Мінфіну від 28.08.2023 р. № 467 «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи».  

Про особливості першого подання Звіту про КІК читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі