вгору

Щодо стимулювання відновлення об’єктів комунальної та енергетичної інфраструктури: є проект Закону

У ВРУ зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до розділу ХХ “Перехідні положення” Податкового кодексу України щодо врахування отриманої безоплатної та безповоротної допомоги підприємствами комунальної та енергетичної інфраструктури при обрахуванні і сплаті податку на прибуток підприємств» (рег. № 8291 від 19.12.2022 р.)

Законопроектом пропонується внести зміни до підрозд. 4 розд. ХХ “Перехідні положення” Податкового кодексу України (далі – ПКУ).  Встановити, що тимчасово, протягом періоду воєнного стану на території України, а також протягом шести місяців з моменту його припинення або скасування, підприємства, що мають відповідні ліцензії та здійснюють на їх підставі господарську діяльність із виробництва, передачі, розподілу електричної енергії, транспортування, розподілу природного газу, централізованого теплопостачання – виробництва, транспортування та постачання теплової енергії, водопостачання та водовідведення та є платниками податку на прибуток відповідно до розд. III ПКУ, зменшують фінансовий результат до оподаткування на суму, на яку збільшився їх фінансовий результат до оподаткування, згідно з правилами бухобліку, внаслідок отримання ними безоплатної та безповоротної допомоги у формі товарів (обладнання) від іноземних держав чи міжнародних організацій (донорів), благодійних організацій, Товариства Червоного Хреста України, внесених до Реєстру неприбутківців, для відновлення і ремонту інфраструктури таких підприємств. 

Перелік таких товарів (обладнання), із зазначенням відповідних кодів УКТ ЗЕД, затверджується Кабміном. 

Важливо! Передбачено, що у разі порушення вимог щодо цільового використання такої допомоги, відповідний платник податку має збільшити податкові зобов'язання за результатами податкового періоду, на який припадає таке порушення, на суму податку на прибуток, що мала бути сплачена в результаті отримання відповідних товарів (обладнання), а також сплатити передбачені цим ПКУ штрафні санкції.

 У разі прийняття, Закон набере чинності наступного дня з моменту його опублікування.

Більше корисних матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.