вгору

Щодо звільнення платників від нарахування та сплати штрафних санкцій, у разі самостійно виявлених помилок у поданій звітності

Нагадаємо, що з 03.01.2023 р. набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України» від 13 грудня 2022 року № 2836-ІХ.

Вказаним законом були внесені зміни, зокрема, до пп. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі - ПКУ). 

Внесені зміни передбачають, що у разі самостійного виправлення платником податків, з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених ст. 50 ПКУ, помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання у звітних (податкових) періодах, що припадають на період дії воєнного стану, такі платники звільняються від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених п. 50.1 ПКУ, та пені.

Про це нагадали податківці ДПС у м. Києві.

Зазначимо, що п. 50.1 ПКУ визначено, що у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно (у т. ч. за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Більше корисних новин читайте в Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.