вгору

Щорічне підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юрособи: чи буде у 2021 році?

З метою формування єдиної практики застосування положень Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-IV (далі – Закон № 755) Мін’юст листом від 13.01.2021 р. № 245/8.4.4/32-21 роз’яснив питання щодо щорічного підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи.

У листі зазначено, що оскільки у 2020 році нормативно-правовий акт, яким мали бути затверджені форма та зміст структури власності, прийнятий не був, то подання відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи вперше відповідно до вказаного Закону очікуватиметься у 2021 році після прийняття зазначеного нормативно-правового акта. Оскільки мова йде про щорічне підтвердження, то виходячи з цього принципу наступне підтвердження планується вже в 2022 році. При цьому Закон № 755 встановив, протягом якого строку має бути підтвердження – 14 календарних днів з дати державної реєстрації. Тому кожна юрособа в 2022 році протягом 14 календарних днів з дати державної реєстрації створення такої юрособи має підтвердити відомості про кінцевого бенефіціарного власника.

Наприклад, якщо юрособа зареєстрована 10 лютого, то обов'язок щодо подання документів відповідно до ст. 17-1 Закону № 755 в неї виникає з 10 лютого 2022 року.

Подання документів відповідно до зазначеної статті здійснюється незалежно від того, чи відбувались протягом року будь-які зміни щодо кінцевого бенефіціарного власника, зазначено у згаданому листі.

Про це інформує Офіс ВПП.

Про те, що Мін’юст виявлятиме факти неподання інформації щодо кінцевого бенефіціара, читайте у Блозі бухгалтерав Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.