вгору

Штрафи з ЄСВ та пеня: чи нараховуються протягом воєнного стану?

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2120-IХ внесені зміни до розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі – Закон № 2464).

Нагадуємо нашим читачам, згідно з п. 9-21 розд. VIII Закону № 2464 тимчасово, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану, штрафні санкції, визначені ч. одинадцятою ст. 25 Закону № 2464, не застосовуються.

Крім того, відповідно до п. 9-22 розд. VIII Закону № 2464 тимчасово, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану, платникам ЄСВ не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню.

Про це повідомило Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП.

Про те, чи сплачувати ЄСВ за себе ФОП та незалежникам у період воєнного стану, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.