вгору

Скасування реєстрації КОРО: що необхідно знати?

Порядок реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій регулюється наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547 (далі - Порядок № 547).

Так, п. 2 глави 3 розд. II Порядку № 547 визначено, що скасування реєстрації книги обліку розрахункових операцій (далі – КОРО) на окрему господарську одиницю відбувається у випадках, коли:

  1. суб’єктом господарювання (далі – СГ) подано заяву (у разі викрадення, втрати, непридатності для використання тощо);
  2. КОРО використовується не за визначеною адресою господарської одиниці (далі – ГО) СГ;
  3. установчі документи СГ згідно із судовим рішенням визнано недійсними;
  4. наявне судове рішення про ліквідацію СГ - банкрута;
  5. наявне судове рішення щодо припинення СГ, що не пов’язане з банкрутством;
  6. щодо ГО, де використовується КОРО, СГ повідомив про такий об’єкт оподаткування контролюючий орган, як про закритий або такий, що не експлуатується СГ;
  7. СГ - фізособа – підприємець померла, а також у разі оголошення її померлою, визнання недієздатною або безвісно відсутньою, обмеження її цивільної дієздатності;
  8. в контролюючих органах наявні відомості з ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань щодо державної реєстрації припинення;
  9. КОРО непридатна для використання;
  10. порушено цілісність засобу контролю, встановленого на КОРО;
  11. виявлено факт опломбування КОРО підробленим засобом контролю або таким, номер якого не збігається з номером, зазначеним у реєстраційній заяві.

Таким чином, скасування реєстрації КОРО на ГО на підставах, визначених у пп. 2 – 11 п. 2 глави 3 розд. II Порядку № 547, може здійснюватися за заявою СГ або примусово за рішенням контролюючого органу за місцем реєстрації КОРО.

Контролюючий орган за місцем реєстрації КОРО на окрему ГО не пізніше місяця з дня виникнення підстав для скасування реєстрації КОРО, визначених у підпунктах 2 – 8 п. 2 глави 3 розд. II Порядку № 547, приймає рішення про скасування реєстрації КОРО у разі, якщо СГ не подано заяву про скасування реєстрації КОРО за формою № 2-КОРО (додаток 4) та такі підстави залишились актуальними.

Рішення про скасування реєстрації КОРО приймається контролюючим органом за формою № 3-КОРО (додаток 5) у двох примірниках, один з яких зберігається в обліковій справі (реєстраційній частині) СГ, інший - надсилається за місцезнаходженням або місцем проживання СГ, реєстрацію КОРО якого скасовано. Примірник рішення про скасування КОРО розміщується в Електронному кабінеті.

Про це зазначили податківці центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП.

Нагадаємо, що Заяву про скасування КОРО за формою № 2-КОРО додатку 4 СГ подає до контролюючого органу за місцем реєстрації КОРО не пізніше двох робочих днів з дня виникнення підстави для скасування (п. 3 глави 3 розд. ІІ Порядку № 547).

Крім того, форми Заяв про реєстрацію КОРО та/або РК (ф. №1-КОРО, ідентифікатор - J1311303), про скасування реєстрації КОРО (ф. №2-КОРО, J1314804) доступні для користувачів програми M.E.Doc.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.