вгору

Спека: який режим праці при високій температурі повітря

На дворі спека і це суттєво впливає на стан здоров’я людини. Держпраці у Рівненській області надала рекомендації стосовно режиму праці на відкритому повітрі та у приміщеннях в умовах підвищеної температури.

Робота на відкритій місцевості

При роботах на відкритій місцевості і температурі повітря 35ºС і вище, тривалість періодів безперервної роботи повинна складати 15-20 хвилин з наступною тривалістю відпочинку не менше 10-12 хвилин в охолоджуваних приміщеннях.

Робота при температурі зовнішнього повітря більше 37ºС за показниками мікроклімату відноситься до небезпечних (екстремальних). За цієї температури не рекомендується проведення робіт на відкритому повітрі. Слід змінити порядок робочого дня та перенести години роботи на ранковий або вечірній час.

Робота в приміщеннях

В охолоджуваних приміщеннях, аби уникнути негативного впливу на організм великого перепаду температур, слід підтримувати температуру повітря 24-25°C.

Загальні рекомендації в умовах підвищеної температури

Для захисту від надмірного теплового випромінювання необхідно використовувати спеціальний одяг або одяг з натуральних тканин.

В умовах підвищеної температури рекомендується допускати до роботи осіб не молодше 25 і не старше 40 років.

З метою профілактики зневоднення організму рекомендується правильно дотримуватися питного режиму. Рекомендована температура питної води, напоїв, чаю + 10-15 ºС.

Для оптимального водозабезпечення рекомендується також відшкодовувати втрату солей і мікроелементів, що виділяються з організму з потом, за рахунок вживання підсоленої води, мінеральної лужної води, молочно-кислих напоїв (знежирене молоко, молочна сироватка), соків, вітамінізованих напоїв, киснево-білкових коктейлів.

Пити воду слід часто і потроху, щоб підтримувати хорошу гідратацію організму (оптимальний вміст води в організмі, який забезпечує його нормальну життєдіяльність, обмін речовин). При температурі повітря більше 30ºС і виконанні робіт середньої тяжкості, потрібно випивати не менше 0,5 л води на годину — приблизно одну склянку кожні 20 хвилин.

Крім того, для підтримки імунітету і зниження рівня інтоксикації організму потрібно вживати фрукти і овочі.

Нагадаємо нашим читачам, що з 01.07.2021 р. Держпраці розпочинає спільні заходи з ДПС, спрямовані на стимулювання роботодавців та працівників до переходу від неформальних до задекларованих трудових відносин.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.