вгору

Списання палива понад норму

Нагадаємо, що Кабмін постановою від 05.08.2020 р. № 686 затвердив норми втрат нафтопродуктів під час їх приймання, зберігання, відпуску, перевантаження та транспортування. Детальніше про це - у нашому матеріалі.

Об'єктом оподаткування податком на прибуток підприємств є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень Податкового кодексу України (далі – ПКУ). Це визначено пп. 134.1.1 ПКУ.

ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування, зокрема за операціями зі списання понаднормових витрат палива.

Такі операції відображаються при формуванні фінансового результату до оподаткування та, відповідно, об'єкта оподаткування податком на прибуток підприємств згідно з правилами бухгалтерського обліку.

Про це нагадали податківці Офісу ВПП.

Важливо! Застосування норм втрат нафтопродуктів є обов'язковим для всіх суб'єктів господарювання (підприємств, установ, організацій та ФОП), що провадять хоча б один з таких видів економічної діяльності, як закупівля, транспортування, зберігання та реалізація нафтопродуктів на території України.

Норми втрат є граничними і застосовуються тільки у випадку встановлення фактичної нестачі нафтопродуктів.

Більше корисних новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.

паливо, списання витрат