вгору

«Сплячий» ФОП у липні 2020 р. подав заяву про припинення підприємницької діяльності: що зі сплатою ЄСВ за червень–липень 2020 р.?

Нагадуємо нашим читачам, що можливість списання недоїмки зі сплати ЄСВ «сплячими ФОПами» передбачена п. 9-15 розд. VІІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464). Докладніше про механізм списання ЄСВ ми повідомляли у матеріалі.

Пунктом 9 розд. ІІІ Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435 (далі – Порядок № 435), встановлено, що у разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб – підприємців такі особи зобов’язані подати самі за себе Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (далі – Звіт) із зазначенням типу форми «ліквідаційна», де останнім звітним періодом є період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня держреєстрації припинення підприємницької діяльності.

Так само, у разі прийняття рішення про ліквідацію, припинення діяльності осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, такі особи зобов’язані подати самі за себе Звіт із зазначенням типу форми «ліквідаційна», де останнім звітним періодом є період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня подання до ДПС заяви про зняття з обліку платника ЄСВ (п. 10 розд. ІІІ Порядку № 435).

Згідно з п.п. 1 та 2 п. 14 розд. ІV Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449, у разі зняття їх з обліку в контролюючих органах останнім періодом, за який необхідно обчислити та сплатити ЄСВ, буде період:

  • з дня закінчення попереднього звітного періоду до місяця, в якому здійснено держреєстрацію припинення підприємницької діяльності включно – для ФОПів, у т. ч. тих, які обрали спрощену систему оподаткування;
  • з дня закінчення попереднього звітного періоду до місяця, в якому особою припинено незалежну професійну діяльність згідно з даними реєстру страхувальників – для незалежників.

Таким чином, самозайняті особи, які у липні 2020 р. подали заяви про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності та про зняття з обліку як платника ЄСВ на підставі п. 9-15 розд. VIII Закону № 2464-VI, зобов’язані подати Звіт за звітні періоди 2017–2019 рр. (якщо відповідна звітність не була подана раніше) та «ліквідаційний» Звіт за 2020 рік (форма № Д5 (річна), ідентифікатор форми F3005112) включно по місяць, в якому припинено підприємницьку або незалежну професійну діяльність, та сплатити ЄСВ за червень та липень 2020 року.

Відповідь розміщено на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 201.04.

До відома! Податківці вважають, що списання недоїмки з ЄСВ можливо лише у разі подання заяви про припинення підприємницької діяльності з 03.06.2020 р. (з набранням чинності Законом № 592) протягом 90 календарних днів.

Мінфін у листі від 26.08.2020 р. № 11220-16-62/26150 висловив іншу думку: ФОПи, що знаходились у стадії припинення підприємницької діяльності до набрання чинності Законом № 592, також мають право на списання недоїмки з ЄСВ.

Більше новин та корисних матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.