вгору

Своєчасна сплата та погашення заборгованості з ЄСВ: що слід знати?

Слід пам’ятати, що своєчасна сплата ЄСВ – це не лише обов’язок перед державою, але й захищені соціальні гарантії для кожного. 

Порядок нарахування та сплати ЄСВ регулюється Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі – Закон № 2464) та Інструкцією про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженою наказом Мінфіну від 20.04.2015 р.  № 449 (далі – Інструкція № 449). 

Відповідно до Закону № 2464 ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. 

За наявності у платника зобов’язань зі сплати ЄСВ та одночасно зобов’язань по сплаті податків та інших обов’язкових платежів, передбачених законом, або зобов’язань перед іншими кредиторами – сплата ЄСВ виконується в першу чергу, крім зобов’язань з виплати зарплати. 

Відповідно до норм чинного законодавства, при наявності у платника заборгованості на кінець календарного місяця понад 10 грн, боржнику надсилається вимога про сплату боргу (недоїмки), яка є виконавчим документом. 

Вимога вважається узгодженою, якщо платник не провів оплату протягом 10 календарних днів з дня одержання вимоги про сплату боргу (недоїмки), а також не повідомив орган ДПС за місцем основного обліку про її оскарження. У такому випадку вимога про сплату боргу (недоїмки) передається до Державної виконавчої служби України. 

При сплаті сум заборгованості з ЄСВ слід враховувати наступне: за порушення терміну його сплати платнику нараховується штраф у розмірі 20% своєчасно несплачених сум (п. 2 ч. 11 ст. 25 Закону № 2464). 

Крім того, на суму недоїмки нараховується пеня 0,1% суми недоплати за кожний день прострочення платежу. Нарахування пені розпочинається з першого календарного дня, що настає за днем закінчення строку внесення відповідного платежу, до дня його фактичної сплати (перерахування) включно. 

Строк давності не застосовується при нарахуванні, застосуванні та стягненні сум штрафів з ЄСВ. Це передбачено п. 13 розд. VII Інструкції № 449

До відома! Сума недоїмки з ЄСВ не підлягає списанню навіть у процедурі санації відповідно до вимог Кодексу України з процедур банкрутства, крім випадків повної ліквідації юрособи або смерті фізособи-підприємця, визнання її безвісно відсутньою, недієздатною, оголошення померлою та відсутності осіб, які відповідно до Закону № 2464 несуть зобов’язання зі сплати ЄСВ. 

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV громадяни мають право на отримання пенсій та соцпослуг із солідарної системи, зокрема, за наявності необхідного страхового стажу. Стаж обчислюється за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Періоди, за які в реєстрі відсутні дані про сплату ЄСВ, не враховуються, наймані працівники – застраховані особи втрачають страховий стаж для призначення пенсії і, відповідно, не враховується зарплата за ці періоди. 

Крім того, такі працівники не отримують належної компенсації втраченого заробітку у зв’язку зі страховим випадком. 

Якщо роботодавець має заборгованість по сплаті внеску, сплачені ним поточні суми ЄСВ зараховуються в рахунок погашення боргу у порядку календарної черговості його виникнення. 

Відновлення прав особи на отримання пенсії та виплат у повному обсязі відбудеться лише після погашення роботодавцем заборгованості з ЄСВ. 

Наймані працівники мають можливість та право контролювати свій страховий стаж і сплачений за них єдиний внесок. 

Тож тільки сумлінне ставлення платників до своїх обов’язків щодо своєчасної сплати ЄСВ та розуміння необхідності термінового погашення заборгованості дозволить вирішити проблему створення нових боргів. 

Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП нагадує, що при сплаті сум заборгованості з ЄСВ, відповідно до Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення, затвердженого наказом Мінфіну від 22.03.2023 р. № 148, застосовується код сплати 140 (Сплата коштів у рахунок погашення податкового боргу/заборгованості з єдиного внеску/грошових зобов’язань).