вгору

ТОП помилок при декларуванні бюджетного відшкодування

Фахівці Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП виявили ряд помилок, допущених платниками в частині бюджетного відшкодування ПДВ, які тягнуть за собою відмову у відшкодуванні ПДВ та порушення податкового законодавства.

Нижче наведені більш типові помилки, які рекомендовано врахувати при заповненні декларації з ПДВ у наступному періоді декларування.

  1. У додатку 3 «Розрахунок суми бюджетного відшкодування (Д3)» до декларації з ПДВ в графі 3, 4 невірно вказано звітний (податковий) період, у якому від’ємне значення відсутнє.

Сума податку, що підлягає сплаті (перерахуванню) до Держбюджету або бюджетному відшкодуванню, визначається як різниця між сумою податкового зобов'язання звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту такого звітного (податкового) періоду. Це визначено п. 200.1 Податкового Кодексу України (далі – ПКУ).

  1. Відображення у рядку 16.1 декларації суми ПДВ, яка не підтверджена за результатами попередніх перевірок контролюючим органом та є узгодженою.

У рядок 16.1 переноситься значення рядка 21 декларації за попередній звітний (податковий) період, а у рядку 16.3 вказується сума збільшення/зменшення від'ємного значення за результатами перевірки контролюючого органу, що узгоджена протягом звітного (податкового) періоду.

Нагадаємо, порядок заповнення і подання податкової звітності з ПДВ затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21 (далі – Порядок № 21).

  1. Включення до складу податкового кредиту звітного періоду податкових накладних, зареєстрованих з порушенням термінів реєстрації.

Суми податку, сплачені (нараховані) у зв'язку з придбанням товарів/послуг, зазначені в податкових накладних / розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН з порушенням строку реєстрації, включаються до податкового кредиту за звітний податковий період, в якому зареєстровано податкові накладні/розрахунки коригування до таких податкових накладних в ЄРПН, але не пізніше ніж через 1095 календарних днів з дати складення податкових накладних/розрахунків коригування до таких податкових накладних (абз. п’ятий п.198.6 ПКУ).

  1. Перенесення у рядок 16.2 декларації за звітний період збільшення залишку від’ємного значення за результатами поданих уточнюючих розрахунків у інших звітних періодах.

Відповідно до пп. 5 п. 4 розділу V Порядку № 21 значення графи 6 рядка 21 уточнюючого розрахунку (як збільшення, так і зменшення) враховується у рядку 16.2. декларації за звітний період, у якому подано такий уточнюючий розрахунок.

  1. Відображення у податковій декларації податкових накладних та розрахунків коригування, з дати складання яких минуло більше ніж 1095 днів.

Не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв'язку із придбанням товарів/послуг, не підтверджені податковими накладними (або підтверджені податковими накладними, оформленими з порушенням вимог ст. 201 ПКУ) чи не підтверджені митними деклараціями, іншими документами, передбаченими п. 201.11 ПКУ (п.198.6 ПКУ).

  1. Відображення у додатку 5 «Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів» декларації з ПДВ контрагентів з неіснуючим індивідуальним податковим номером.

Відповідно до п. 198.6 ПКУ не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв'язку із придбанням товарів/послуг, не підтверджені податковими накладними (або підтверджені податковими накладними, оформленими з порушенням вимог ст. 201 ПКУ) чи не підтверджені митними деклараціями, іншими документами, передбаченими п. 201.11 ПКУ.

Про це повідомили податківці Офісу ВПП.

Зручно подавати податкову декларацію з ПДВ з додатками (ідентифікатор форми - J/F0200121), скориставшись можливостями програми M.E.Doc.

Про те, хто має право на отримання відшкодування ПДВ, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.