вгору

Транспортний податок – 2021

Нагадаємо, справляння транспортного податку регулюється ст. 267 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, які є об’єктами оподаткування (пп. 267.1.1 ПКУ).

Вартість авто визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику економічного, соціального розвитку і торгівлі, за методикою, затвердженою КМУ, станом на 1 січня податкового (звітного) року виходячи з марки, моделі, року випуску, об’єму циліндрів двигуна, типу пального.

Зобов’язані сплачувати транспортний податок власники легкових автомобілів, з року випуску яких минуло не більше 5 років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати (далі - МЗП), встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. Станом на 01.01.2021 р. – 2250000, 00 грн (МЗП – 6000 грн).

Перелік автомобілів, які підлягають оподаткуванню транспортним податком (їх марка, модель та рік випуску), розміщуються на сайті Мінекономіки щороку до 1 лютого звітного року. Переглянути Перелік можна за посиланням.

Зазначимо, що платники податку – юридичні особи обчислюють самостійно суму податку станом на 1 січня звітного року. Декларація з транспортного податку подається до контролюючого органу не пізніше 20 лютого цього ж року (з розбивкою річної суми рівними частками поквартально), (пп. 267.6.4 ПКУ).

Сплачується транспортний податок юрособою щоквартально авансовими внесками до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації (пп. б п. 267.8 ПКУ).

Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25000 грн за кожен такий легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування (п. 267.4 ПКУ). 

Нарахування суми податку фізособам здійснює контролюючий орган за податковою адресою (місцем реєстрації) платника податку, зазначеною в реєстраційних документах на об’єкт оподаткування.

У разі якщо авто, придбано протягом року, декларація юрособою – платником подається протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло таке право. Відповідно, попередній власник платить транспортний податок по місяць, у якому він цей автомобіль продав або подарував.

Якщо авто передано у фінансовий лізинг (оренду) платником транспортного податку щодо транспортних засобів є орендодавець (юридична чи фізична особа – власник транспортного засобу). При цьому, Декларація подається за місцем реєстрації об’єкта оподаткування протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а сплата транспортного податку здійснюється з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

У разі спливу п’ятирічного віку легкового автомобіля протягом звітного року податок сплачується за період з 1 січня цього року до початку місяця, наступного за місяцем, в якому вік такого автомобіля досяг (досягне) п’яти років.

Зверніть увагу! У разі неподання (крім випадків, якщо податкова декларація не подається відповідно до п. 49.2 ПКУ) або несвоєчасне подання платником податків Декларації з транспортного податку тягне за собою накладення штрафу у розмірі 340 грн, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання. А за ті самі дії, вчинені платником податків – у розмірі 1020 грн за кожне таке неподання або несвоєчасне подання (п. 120.1 ПКУ).

Про це зазначили податківці ДПС у Закарпатській області.

Нагадаємо, що декларацію з транспортного податку можна подати у програмі M.E.Doc (ідентифікатор форми – J0303602).

Про внести суттєві зміни в оподаткуванні транспортним податком з 01.01.2021 року, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.