вгору

У скриньці РРО не вистачає готівки: як оформити повернення за товар

10.10.2022

Реєстрація видачі коштів при поверненні товару (відмови від послуги, прийняття цінностей під заставу, виплати виграшів у державні лотереї та в інших випадках) або скасування помилково проведеної через реєстратор розрахункових операцій (далі – РРО) суми розрахунку здійснюється шляхом реєстрації від’ємної суми.

Це передбачено п. 7 розд. III Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Мінфіну від 14.06.2016 № 547 (далі – Порядок №547).

При цьому забороняється реєструвати через РРО від’ємні суми з використанням операції «сторно».

Якщо у скриньці РРО недостатньо готівки, щоб повернути необхідну суму покупцеві, касир повинен звернутися до бухгалтерії підприємства, щоб з каси видали певну суму готівки для повернення покупцю.

Видача готівки з кас проводиться за видатковими касовими ордерами або видатковими відомостями, що передбачено п. 26 розд. ІІІ Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 29.12.2017 р. №148 (далі – Положення №148).

Касир РРО, отримавши з каси бухгалтерії кошти, вносить їх до касового апарату шляхом проведення «службового внесення».

 Для фізосіб-підприємців порядок у цій ситуації ще простіший.

Згідно з п. 39 розд. IV Положення №148 підприємці касової книги не ведуть.

Тому, у випадку, коли у скриньці РРО, який використовується фізичною особою – підприємцем, недостатньо готівки, щоб повернути необхідну суму покупцеві, така особа вносить готівку до скриньки РРО за допомогою операції «службове внесення».

Також нагадуємо, що якщо сума коштів, виданих при поверненні товару перевищує 100 грн, матеріально відповідальна особа господарської одиниці або особа, яка безпосередньо здійснює розрахунки, повинна скласти акт про видачу коштів.

Отже, якщо у скриньці РРО не вистачає готівки, то оформити повернення за товар потрібно шляхом проведення «службового внесення».

 Такі самі дії потрібно зробити і у разі повернення товару через ПРРО.

Докладно про те, як повернути кошти за товару через ПРРО Cashalot, читайте читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.