вгору

Уклали договір на зберігання майна – подайте ф. №20-ОПП

Нагадаємо нашим читачам, що платник податків зобов’язаний повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку за формою №20-ОПП. Це передбачено п. 63.3 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) та розд. VIIІ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 року № 1588.

Об’єктами оподаткування і об’єктами, пов’язаними з оподаткуванням, є майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів.

Підпунктом 14.1.32 ПКУ визначено, що відповідальне зберігання – це господарська операція, що здійснюється платником податків і передбачає передачу згідно з договорами схову матеріальних цінностей на зберігання іншій фізичній чи юридичній особі без права використання у господарському обороті такої особи з подальшим поверненням таких матеріальних цінностей платнику податків без зміни якісних або кількісних характеристик.

Якщо між суб’єктами господарювання укладено договір, згідно з яким один суб’єкт господарювання (поклажодавець) передає іншому суб’єкту господарювання (зберігачу) на зберігання майно без права його використання у господарському обороті, повідомлення за ф. №20-ОПП подається за такими правилами:

- суб’єкт господарювання – поклажодавець у повідомленні за ф. №20-ОПП надає інформацію про майно, яке передає на зберігання. При цьому, застосовує принцип укрупнення інформації про таке майно як про об’єкти, якщо вони однотипні чи мають однотипне призначення (наприклад: обладнання для торгового місця – лоток, прилавок, холодильник, столи, стільці у повідомленні зазначаються як один об’єкт – «Торгівельне місце», комп’ютери, принтери, інша офісна техніка – «Сервісний/Технічний центр» чи «Агентство», «Студія»). У графі 9 «Стан об’єкта оподаткування» повідомлення за ф. №20-ОПП проставляється ознака «3 тимчасово не експлуатується». Після повернення такого майна зберігачем суб’єкт господарювання надає інформацію про зміни відомостей про об’єкт оподаткування, керуючись п. 8.5 розд. VIIІ Порядку №1588;

- суб’єкт господарювання – зберігач надає у повідомленні за ф. №20-ОПП інформацію про місце, призначене для зберігання майна (наприклад: склад, ангар, сховище).

Роз’яснення надано ДПС у Тернопільскій області.

Зазначимо, що в програмі M.E.Doc реалізована форма № 20-ОПП (ідентифікатор форми J/F1312002). Як її заповнити, дивіться в інструкції від M.E.Doc.

Про особливості подання та заповнення ф. №20-ОПП читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.

Медок, новини, Блог бухгалтера