вгору

Уряд затвердив Методологію визначення юрособою кінцевих бенефіціарів

Уряд своїм рішенням схвалив постанову «Про затвердження Методології визначення юридичною особою кінцевого бенефіціарного власника».  

Методологія є нормативно-правовим документом, комплексний аналог якого відсутній у світі. Рішення Уряду є одним з ключових покажчиків в створенні комплексної системи перевірки інформації про кінцевого бенефіціарного власника (далі - КБВ). Про це йдеться на сайті Кабміну. 

Мета Методології визначення КБВ - встановити на рівні країни єдиний підхід, як визначати реальних власників компаній.  

При розробці Методології Мінфіном повністю імплементовано Керівництво щодо КБВ, оприлюднене FATF в березні поточного року.  

Документ закріплює механізми дослідження інформації про фізичних осіб, які здійснюють контроль та вирішальний вплив на діяльність юридичної особи.  

Методологія встановлює: 

  • методи, способи, шляхи з’ясування інформації на наявність ознак вирішального впливу на діяльність юридичної особи; 
  • принципи процесу визначення юридичною особою КБВ, проведення моніторингу та актуалізації (оновлення) інформації про КБВ. 

Норми Методології передбачають особливості визначення КБВ для: 

  • неприбуткових організацій; 
  • інститутів спільного інвестування – корпоративного, пайового інвестиційного та недержавного пенсійного фонду; 
  • партнерства, створеного відповідно до законодавства іноземної юрисдикції на підставі або відповідно до договору для ведення діяльності з метою отримання прибутку або досягнення іншої спільної мети; 
  • повного та командитного товариства. 

Про те, що ДПС отримуватиме документи про структуру власності та кінцевих бенефіціарів нерезидентів, про Порядок надання юрособою пояснень/документів для підтвердження відомостей про КБВ та структуру власності, який діє з 17.07.2023 р. та про зміни щодо КБВ та структури власності в ЄДР, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.