вгору

Увага ФОП-єдинників з особливостями! Коли декларація не подається?

Нагадуємо, що платник податків зобов’язаний за кожний встановлений Податковим кодексом України (далі – ПКУ) звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є. Це визначено абз. першим п. 49.2 ПКУ. Ці норми застосовуються до всіх платників податків, в т. ч. спрощенців. 

Правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку встановлено гл. 1 розд. XIV ПКУ.

Водночас п. 9 підрозд. 8 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ установлено, що тимчасово, з 01 квітня 2022 р. до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, положення розд. XIV ПКУ застосовуються з урахуванням таких особливостей, зокрема:

Підпунктом 9.7 підрозд. 8 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ визначено, що платники єдиного податку групи 3, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, подають до ДПС податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для місячного податкового (звітного) періоду, крім випадків, передбачених п. 9 підрозд. 8 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ.

Платники єдиного податку групи 3 – фізособи, які використовують особливості оподаткування, встановлені підрозд. 8 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, – у разі визначення єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) подають звітність за звітний період – грудень як податкову декларацію платника єдиного податку за IV квартал податкового (звітного) року, в якій розраховують зобов’язання платників єдиного податку наростаючим підсумком та зазначають відомості про суми єдиного внеску, нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі – Закон № 2464), для даної категорії платників.

Форма податкової декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні (далі – Податкова декларація), затверджена наказом Мінфіну від 26.04.2022 № 124, у якій обсяг доходу та сума податкових зобов’язань відображається за податковий (звітний) місяць.

При цьому Податкова декларація містить Додаток 2 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску».

Згідно з приміткою 4 до Податкової декларації Додаток 2 подається та заповнюється ФОП-єдинниками групи 3 зі ставкою 2% доходу, з урахуванням особливостей, встановлених пп. 9.7 підрозд. 8 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ. При цьому Додаток 2 не подається та не заповнюється зазначеними платниками, за умови дотримання ними вимог, визначених ч. ч. четвертою та шостою ст. 4 Закону № 2464, що дають право на звільнення таких осіб від сплати за себе єдиного внеску. Такі особи можуть подавати Додаток 2 виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Також п. 9-19 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464 встановлено, що тимчасово, з 01 березня 2022 р. до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, особи, зазначені у п. п. 4, 5 та 5-1 ч. першої ст. 4 Закону № 2464, мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе. При цьому положення абз. другого п. 2 ч. першої ст. 7 Закону № 2464 щодо таких періодів для таких осіб не застосовується.

Такими особами розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюється за період, в якому відповідно до абз. першого п. 9-19 розд. VIII Закону № 2464 єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

При цьому застосування або незастосування положень п. 9-19 розд. VIII Закону № 2464 є правом зазначених платників єдиного внеску, а отже, не позбавляє таких осіб можливості сплачувати єдиний внесок за себе в терміни, визначені законодавством, та зазначати суми такого єдиного внеску в декларації, що, зокрема, є передумовами для зарахування страхового стажу.

Отже, за відсутності у ФОП-єдинників групи 3 за ставкою 2%, протягом податкових (звітних) місяців, доходів та об’єктів оподаткування, що підлягають декларуванню, Податкова декларація з нульовими показниками за такі періоди не подається.

Водночас у разі визначення єдиного внеску фізособа-єдинник групи 3 за ставкою 2% має подавати звітність за звітний період – грудень як податкову декларацію платника єдиного податку за IV квартал податкового (звітного) року, в якій розраховує зобов’язання платників єдиного податку наростаючим підсумком та зазначає відомості про суми єдиного внеску, нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному Законом № 2464.

Про це повідомила ДПСУ.

Про те, як заповнити Декларацію платника єдиного податку 3 групи та за який період подавати Дод. 2 до декларації єдинника, що використовує особливу систему оподаткування, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програм M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.