вгору

Відновлення податкових перевірок: зміни, що передбачені Законом 2260

27.05.2022 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану» від 12.05.2022 р. № 2260-IX (далі - Закон № 2260). Про це ми писали тут.

Зазначеним Законом № 2260, зокрема, відновлено проведення камеральних та документальних перевірок.

Так, відновлюється проведення камеральних перевірок податкової звітності, своєчасності реєстрації ПН/РК в ЄРПН, своєчасності подання податкових декларацій (розрахунків) та своєчасності сплати узгоджених сум податкових зобов’язань.

Визначені терміни проведення камеральних податкових перевірок податкових декларацій з ПДВ та уточнюючих розрахунків до них за звітні податкові періоди:

  • лютий, березень, квітень, травень 2022 року - розпочинаються на наступний день після 20 липня 2022 року та завершуються не пізніше 20 вересня 2022 року;
  • червень, липень 2022 року - розпочинаються на наступний день після 20 серпня 2022 року та завершуються не пізніше 20 жовтня 2022 року.

Подані уточнюючі розрахунки до податкових декларацій з ПДВ за звітні податкові періоди до лютого 2022 року перевіряються у строк, визначений для звітного періоду, на який припадає день подання такого уточнюючого розрахунку (абз. другий, п’ятий - восьмий пп. 69.2 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Документальні позапланові перевірки під час дії воєнного стану проводяться: 

  • за наявності звернення платника податків;
  • при реорганізації, припиненні, банкрутстві особи;
  • перевірки з питань валютного контролю;
  • при декларуванні платником бюджетного відшкодування та/або від’ємного значення з ПДВ.

! Законом № 2260 визначено, що порядок та строки проведення камеральних перевірок податкових декларацій (уточнюючих розрахунків) із заявленими сумами бюджетного відшкодування ПДВ набирає чинності з 2 червня 2022 року (пп. 69.2 та пп. 69.11 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Крім того, у разі виявлення порушень законодавства за результатами проведення перевірок до платників податків застосовується відповідальність згідно ПКУ, законами, контроль за якими покладено на контролюючі органи, з урахуванням обставин, передбачених пп. 112.8.9 ПКУ, що звільняють від фінансової відповідальності, при цьому вимоги законодавства щодо мораторію (зупинення) застосування штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) на період дії воєнного, надзвичайного стану та/або на період дії карантину (COVID-19), не застосовуються.

Про це повідомили податківці ДПСУ.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.