вгору

Відпустка за власний рахунок з ініціативи роботодавця: чи можливо?

Мінекономіки надало відповідь на запитання: чи може роботодавець пропонувати працівнику писати заяву на відпустку, щоб не платити заробітну плату, якщо підприємство не може працювати через війну?

Оформлення відпусток без збереження заробітної плати, передбачених ст. ст. 25, 26 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР (далі – Закон № 504), є правом, а не обов’язком працівника.

При цьому надання відпусток, передбачених ст. 25 Закону № 504, здійснюється роботодавцем в обов’язковому порядку за ініціативою працівника, а надання відпусток, передбачених ст. 26 вищезгаданого Закону, здійснюється за згодою сторін.

Отже, законодавством про працю не передбачено надання відпусток без збереження заробітної плати з ініціативи роботодавця.

Про це інформує Мінекономіки.

Аналогічне повідомило і Держпраці. До того ж, воно нагадало норми щодо відпустки за власний рахунок за угодою сторін за ст. 26 Закону № 504, а саме:

  • за сімейними обставинами та з інших причин (термін не більш 15 календарних днів на рік);
  • на період карантину (термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати не включається у загальний термін (15 календарних днів на рік).

Про трудові відносини в умовах воєнного часу читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.