вгору

Використання державної мови: що змінилось з 16.07.2022 р.?

16.07.2022 р. набрали чинності ч. ч. друга та шоста ст. 27 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» від 25.04.2019 р. № 2704-VIII, які регламентують використання державної мови в мережі інтернет та мови інтерфейсів комп’ютерних програм, встановлених на товарах. Про опублікування цього закону ми повідомляли у матеріалі.

Що це означає?

Це означає, зокрема, що з 16.07.2022 р.:

  • будь-який товар, на якому встановлено комп’ютерну програму – від автомобіля до пральної машини чи електрокавоварки, повинен бути «локалізований» для реалізації в Україні. На товарі має бути українськомовний інтерфейс незалежно від того, чи цей інтерфейс використовує електронний екран чи має вигляд панелі керування зі звичайними кнопками;
  • усі інтернет-ресурси (вебсайти, сторінки в соцмережах, ютуб-, вайбер-, телеграм-канали, мобільні застосунки тощо), які використовуються в якості інтернет-представництв СГ, зареєстрованих в Україні, у т. ч. інформаційні інтернет-ресурси, повинні мати основну версію українською мовою, яка має завантажуватися для користувачів в Україні за замовчуванням. Українськомовна версія інтернет-представництва іноземного СГ, який реалізує продукцію в Україні, може мати менший обсяг інформації, ніж основна версія, але достатній для того, аби користувач з України міг повністю розуміти мету діяльності даного суб’єкта.

Уповноважений із захисту державної мови Т. Кремінь наголосив, що СГ, які здійснюють обслуговування українських споживачів в мережі інтернет (інтернет-магазини, інтернет-каталоги тощо) вже з 16.01.2021 р. зобов’язані розміщувати на відповідних інтернет-ресурсах інформацію про товари та послуги державною мовою. Ми повідомляли про це тут.

Однак, відтепер вони зобов’язані мати повноцінну версію українською мовою, яка має бути основною (містити максимальний обсяг інформації) та завантажуватися за замовчуванням.

За його словами, відсутність українськомовної версії інформаційного інтернет-ресурсу після 16.07.2022 р. може означати свідоме порушення його власником вимог Закону про державну мову, або факт відсутності державної реєстрації ЗМІ та/або власника як СПД.

Також з 16.07.2022 р. Уповноважений із захисту державної мови зможе накладати штраф на посадових осіб органів держвлади та місцевого самоврядування, керівників та працівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності, інших фізосіб, які порушуватимуть Закон:

  • за перше порушення – від 3400 до 8500 грн;
  • за повторне – від 8500 до 11900 грн.

Про це повідомлено на сторінці у ФБ Уповноваженого з державної мови.