вгору

Використання єдиного рахунку: як визначається дата сплати податкового зобов’язання?

Єдиний рахунок – це рахунок, відкритий у Казначействі для ДПСУ, який може використовуватися платником податків для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податків та зборів, передбачених Податковим кодексом України (далі – ПКУ), ЄСВ та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи. Це визначено абз. першим п. 35-1.1 ПКУ

Для цілей ПКУ внесення (перерахування, надходження, сплата, зарахування) коштів платником податку на єдиний рахунок у випадках, передбачених ст. 35-1 ПКУ, вважається внесенням (перерахуванням, надходженням, сплатою, зарахуванням) коштів таким платником податку до бюджету (п. 14.3 ПКУ). 

До відома! Обов’язок платника податку щодо сплати податків та зборів на єдиний рахунок, визначений ст. 35-1 ПКУ, вважається виконаним з моменту, коли ініціювання переказу є завершеним для такого платника податків згідно із Законом України «Про платіжні послуги» від 30.06.2021 р. № 1591-IХ

Отже, датою сплати грошових зобов’язань з податків, зборів, платежів та ЄСВ платниками, які використовують єдиний рахунок, є дата зарахування коштів на єдиний рахунок. 

Про це повідомило Північне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП. 

Щодо використання структурованого формату призначення платежу – від ДПСУ читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.