вгору

Вимоги для роботи бізнесу в умовах карантину – у проєктах МОЗ

Як ми вже повідомляли, з 11.05.2020 року буде перша хвиля послаблень карантину. Відкриють парки, сквери, зони відпочинку. Запрацюють перукарні, магазини непродовольчих товарів, заклади індивідуального побутового обслуговування населення тощо.

Оприлюднено проєкти тимчасових рекомендацій протиепідемічних заходів (розпорядження МОЗ від 04.05.2020 р. № 31):

  • при наданні послуг перукарями та салонами краси;
  • при роботі закладів індивідуального побутового обслуговування населення;
  • при торгівлі непродовольчими товарами;
  • при роботі закладів громадського харчування;
  • при наданні послуг нотаріусами, адвокатами, аудиторами;
  • при користуванні деякими зонами відпочинку.

Зверніть увагу! На кожен вищеперелічений вид діяльності розроблені окремі рекомендації.

Загальними майже для всіх є такі вимоги:

1. Проведення температурного скринінгу всіх працівників перед початком робочої зміни з подальшим недопуском до виконання обов’язків працівників, в яких виявлено температуру тіла понад 37,2 градуси за Цельсієм або в яких було виявлено ознаки респіраторних захворювань. Подальша дезінфекція засобу вимірювання після кожного використання.

2. Прийом клієнтів з створенням очікування черги ззовні приміщення з дотриманням дистанціювання в 1,5 м.

3. Заборона на перебування сторонніх осіб та очікування послуги клієнтами у закладі.

4. Обладнання на вході до приміщення місця для обробки рук антисептиками спиртовмісними з концентрацією активної діючої речовини понад 60% для ізопропилових спиртів та понад 70% для етилових спиртів.

5. Допуск клієнтів у заклад та перебування у приміщенні лише у засобах індивідуального захисту, зокрема, респіраторі або масці, з прикритими носом та ртом.

6. Обов’язкове використання працівниками медичних масок або респіраторів (без клапану) та одноразових рукавичок.

7. Дезінфекція і поточне прибирання поверхонь, до яких торкаються клієнти, та дезінфекції інструментів багаторазового використання після кожного клієнта.

При цьому суб’єкт господарювання зобов’язаний повністю забезпечити:

  • 5-денний запас ЗІЗ та дезінфікуючих засобів для працівників та організувати контроль за їх використанням;
  • обладнання умивальників для миття рук з милом та створення умов для обробки рук антисептиками;
  • інформування клієнтів щодо встановлених обмежень та умов обслуговування при вході до закладу та на офіційних сторінках у соцмережах та Інтернет;
  • нанесення тимчасового маркування для перебування у черзі з дистанцією між особами не менше1,5 м;
  • вологе прибирання з використанням миючих та дезінфекційних засобів (у кінці зміни) та провітрювання кожні 2 год., та перед відкриттям та закриттям робочого дня/зміни;
  • тимчасове відсторонення від роботи осіб з групи ризику (особи, що досягли 60-річного віку, особи, що мають хронічні захворювання, які пригнічують імунітет).

 Певні зобов’язання є і у кожного працівника, що виходить на роботу та працює в умовах карантину.

Більше корисної інформації читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.