вгору

Витрати на відрядження понад встановлені норми: оподаткування

Нагадаємо нашим читачам, що згідно з пп. «а» пп. 170.9.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) до оподатковуваного доходу не включаються витрати на відрядження, не підтверджені документально, на харчування та фінансування інших власних потреб фізичної особи (добові витрати), понесені у зв’язку з таким відрядженням у межах території України, але не більш як 0,1 розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, в розрахунку за кожен календарний день такого відрядження, а для відряджень за кордон - не вище 80 євро за кожен календарний день такого відрядження за офіційним обмінним курсом гривні до євро, установленим НБУ, в розрахунку за кожен такий день.

 У 2021 році розмір добових у межах території України  – 600 грн.

Окремо визначаються граничні норми добових для відрядження:

  • членів екіпажів суден/інших транспортних засобів або суми, що спрямовуються на харчування таких членів екіпажів замість добових. Визначено постановою Кабміну від 02.02.2011 р. № 73;
  • державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів. Визначено постановою Кабміну від 02.02.2011 р. № 98.

Дохід, отриманий платником податку як додаткове благо відображається у Податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Розрахунок) за ознакою доходу «118».

Отже, сума збільшення розміру добових витрат на відрядження понад встановлені норми включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку та відображаються в Розрахунку за ознакою доходу «118».

Про це нагадало ГУ ДПС у Полтавській області.

Щодо ЄСВ

Згідно з п. 3.15 розділу ІІІ Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. № 5, та п. 6 розділу I Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок, затвердженого постановою Кабміну від 22.12.2010 року № 1170, витрати на відрядження: добові (у повному обсязі), вартість проїзду, витрати на наймання житлового приміщення, компенсаційні виплати та добові, які виплачуються при переїзді на роботу в іншу місцевість згідно з чинним законодавством, не належать до фонду оплати праці та не є базою для нарахування єдиного внеску.

Враховуючи зазначене, не включаються до бази нарахування ЄСВ суми коштів, витрачені працівником на відрядження понад встановлені законодавством норми та не повернуті у встановлені строки.

У програмі M.E.Doc зручно створювати та подавати Податковий розрахунок (ідентифікатор форми J/F0500106). Нагадаємо, Податковий розрахунок за II квартал 2021 р. подається за старою формою. За новою формою зазначена звітність подається, починаючи з III кварталу 2021 р.

Про основні показники для бухгалтера у 2021 році читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.