вгору

Визначення дати реєстрації ПН/РК

При здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку – продавець товарів/послуг зобов’язаний в установлені терміни скласти податкову накладну (далі - ПН), зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН) та надати покупцю за його вимогою.

Ці вимоги визначені п. 201.10 Податкового кодексу України (далі - ПКУ).

! Датою та часом надання ПН/РК в електронному вигляді до ДПСУ, є дата та час, зафіксовані у квитанції.

ПН/РК, реєстрацію яких зупинено, реєструється у день настання, зокрема, події прийняття в установленому порядку та набрання чинності рішенням про реєстрацію ПН/РК (п. 19 Порядку ведення ЄРПН, затвердженого постановою Кабміну від 29.12.2010 р. № 1246). 

Крім того, п. 12 Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого наказом Мінфіну від 12.12.2019 № 520, визначено, що рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН набирає чинності в день прийняття відповідного рішення.

Таким чином, після прийняття в установленому порядку та набрання чинності рішенням про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН, ПН/РК до ПН реєструється в ЄРПН тією датою, за якою ПН/РК до ПН було надіслано до ДПС з метою реєстрації в ЄРПН, що зафіксовано у квитанції.

Про це повідомили податківці ДПС у Дніпропетровській області. 

Про те, за якими показниками визначається позитивна податкова історія платника ПДВ, як подати Таблицю даних у разі зупинки реєстрації ПН/РК в ЄРПН, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.