вгору

ВПО має намір здійснювати незалежну професійну діяльність: що із взяттям на облік?

Внесення відомостей про зареєстроване або задеклароване місце проживання осіб на тимчасово окупованій території, а також на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, визначених у порядку, встановленому Кабміном, до Єдиного державного демографічного реєстру під час оформлення, обміну документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, або документів, що посвідчують особу та підтверджують її спеціальний статус, здійснюється на підставі документів, що підтверджують зареєстроване або задеклароване місце проживання, або відомостей, внесених до документів особи, що підлягають обміну. Це визначено п. 2 ст. 6 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15.04.2014 р. № 1207-VII.   

Зразок документів, що підтверджують зареєстроване або задеклароване місце проживання, затверджений наказом МВС України «Про затвердження зразка та Порядку видачі довідки, що підтверджує місцеперебування громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території або переселилися з неї, та зразка письмової заяви» від 26.09.2014 р. № 997

Статтею 4 Закону України  «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» від 20.10.2014 р. № 1706-VII визначено, що факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (далі - ВПО). 

Така довідка видається структурними підрозділами з питань соціального захисту населення відповідно до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою Кабміну від 01.10.2014 р. № 509

Громадяни України, які переселилися з тимчасово окупованої території та які отримали в органах Державної міграційної служби України довідку, що підтверджує місце їх перебування, а також ВПО, які отримали в структурних підрозділах з питань соціального захисту населення довідку про взяття на облік ВПО, зобов’язані визначити свою податкову адресу та подати відповідному контролюючому органу відомості про зміну даних, які вносяться до облікової картки платника податків.  

А саме: Заяву про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб - платників податків за ф. № 5ДР (далі - Заява за ф. № 5ДР) або Заяву про внесення змін до окремого реєстру Державного реєстру фізичних осіб – платників податків щодо фізичних осіб, які обліковуються за серією та/або номером паспорта за ф. № 5ДРП (далі - Заява за ф. № 5ДРП), пред’являючи при цьому документ, що посвідчує особу, та зазначені довідки. 

При пред’явленні довідок до заяви за ф. № 5ДР або за ф. № 5ДРП вноситься інформація щодо адреси реєстрації місця проживання відповідно паспортного документа особи та повна поштова адреса громадянина, за якою йому може бути вручена офіційна кореспонденція, або адреса фактичного місця проживання/перебування відповідно інформації, зазначеної в довідках. 

Порядок обліку фізичних осіб, які не є підприємцями, але здійснюють незалежну професійну діяльність, передбачає, що для ведення такої діяльності необхідно пройти державну реєстрацію у відповідному органі та отримати свідоцтво про реєстрацію або інший документ (дозвіл, сертифікат тощо), що підтверджує право на цю діяльність. Це визначено п. 6.7 розд. VI Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588 (далі - Порядок № 1588). 

Для взяття на облік фізична особа, яка планує здійснювати незалежну професійну діяльність, повинна впродовж 10 календарних днів після державної реєстрації цієї діяльності у відповідному органі та отримання свідоцтва або іншого документа (дозволу, сертифіката тощо), що підтверджує її право на ведення діяльності, подати особисто (або надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) або через уповноважену особу до контролюючого органу за місцем постійного проживання заяву за формою № 5-ОПП разом із документами, що підтверджують це право. 

Подання документів в електронній формі здійснюється відповідно до вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» від 22.05.2003 р. № 851-IV та «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги» від 05.10.2017 р. № 2155-VIII

На це звернули увагу податківці ДПС у Дніпропетровській області.  

Нагадаємо, що користувачі програми M.E.Doc можуть заповнити та подати до контролюючого органу в електронному вигляді форму № 5-ОПП (ідентифікатор форми - F1314104).  

Про те, що платник податку зі статусом ВПО має право зменшити оподатковуваний дохід, читайте в Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі