вгору

Врегульовано порядок відкриття єдиного рахунку для сплати податків та ЄСВ

Нагадуємо нашим читачам, що з 01.01.2021 р. запроваджується єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ. Це передбачено Законом України від 04.10.2019 р. № 190-ІХ та Законом України від 13.04.2020 р. № 559-IX.

Про порядок його функціонування, затверджений постановою КМУ від 29.04.2020 р. № 321 (далі – Порядок № 321), ми писали у матеріалі.

Відповідно до п. 5 Порядку № 321 для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу (заборгованості) з податків і зборів, ЄСВ та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на ДПС, в Казначействі на ім’я ДПС в установленому порядку відкривається єдиний рахунок за субрахунком відповідно до плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, затвердженого Мінфіном.

Наказом Мінфіну від 25.05.2020 р. № 238 «Про внесення змін до пункту 1.2 розділу І Порядку відкриття та закриття рахунків у національній валюті в органах Державної казначейської служби України» передбачено, що єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ відкриватиметься Держказначейством як небюджетний. До того ж, він буде віднесений до рахунків зі спеціальним режимом використання.

 Платник має право повідомити про використання або про відмову від використання єдиного рахунка один раз протягом календарного року. Отже, єдиний рахунок використовується за бажанням платника податків та зборів.

Якщо платник-юрособа має відокремлені підрозділи, то повідомлення про використання або про відмову від використання єдиного рахунку подається такою юрособою за кожним відокремленим підрозділом.

Використання єдиного рахунку платником розпочинається з робочого дня, що настає за днем подання ним повідомлення про використання єдиного рахунку.

У разі відмови платника від використання єдиного рахунку таке використання припиняється, починаючи з 1 січня наступного календарного року, на підставі повідомлення про відмову від використання єдиного рахунку. Це передбачено п. 6 Порядку № 321.

Про підписання і опублікування Закону про єдиний рахунок читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.