вгору

ВРУ прийнято Закон щодо вдосконалення надання електронних публічних послуг

ВРУ прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення надання публічних (електронних публічних) послуг», законопроєкт №5845 (далі - Закон).

Зміни, що вносяться, уточнюють деякі положення статей Закону України «Про особливості надання публічних (електронних публічних) послуг» та Закону України «Про адміністративні послуги».

Нагадаємо, що Закон України «Про особливості надання публічних (електронних публічних) послуг» було прийнято в липні 2021 року. Докладніше про це ми писали тут.

Законом, зокрема, визначено перелік суспільних відносин, на які не розповсюджуються «принцип мовчазної згоди» та змінено підхід до визначення принципу надання публічної (електронної публічної) послуги за замовчуванням.

Так, Законом передбачено, що принцип надання публічної (електронної публічної) послуги за замовчуванням не може застосовуватися до:

  • державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав;
  • державної реєстрації актів цивільного стану громадян;
  • державної реєстрації юридичних осіб, їхньої символіки (у випадках, передбачених законом), громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб – підприємців;
  • державної реєстрації релігійних організацій та їх структурних підрозділів, всеукраїнських профспілок, їх об’єднань, всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців;
  • державної реєстрації відокремлених підрозділів іноземних неурядових організацій, представництв, філій іноземних благодійних організацій, символіки громадських формувань;
  • державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств;
  • реєстрації статутів  територіальних громад, в тому числі міст Києва та Севастополя;
  • реєстрації статутів Національної академії наук та національних галузевих академій наук;
  • процедур відновлення платоспроможності боржника - юридичної особи або визнання його банкрутом з метою задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності фізичної особи, виконавчого провадження та примусового виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб).

Порядком надання відповідної публічної (електронної публічної) послуги можуть передбачатися інші механізми верифікації документа та/або достовірності відомостей.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.