вгору

Втрата пального під час російської агресії: які наслідки?

У випадках, якщо пальне втрачене, зіпсоване, знищене, в т. ч. внаслідок аварії, пожежі, повені, інших форс-мажорних обставин, відповідно до пп. 216.3 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) суб’єкти господарювання, які є платниками акцизного податку з реалізації пального, зобов’язані скласти акцизну накладну на такі операції (код операції для складання в одному примірнику - 2).

Операції із втрати пального внаслідок військової агресії рф підлягають відображенню на підставі первинних документів, складених відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 р. № 996-XIV та враховуючи положення ст. 231 ПКУ.

Так, на обсяги пального, зокрема, зіпсованого, знищеного, в т. ч. внаслідок аварії, пожежі, повені, інших форс-мажорних обставин платниками акцизного податку з реалізації пального складаються акцизні накладні на обсяги втраченого пального, які підлягають подальшій реєстрації після завершення дії воєнного стану.

Про це зазначено на Інформаційно-довідковому ресурсі “ЗІР”, категорія 114.10.

Про те, що з акцизом у разі відчуження або вилучення пального на користь ЗСУ, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.