вгору

З 01.01.2021 року розрахунки за надання платних медпослуг платниками єдиного податку проводитимуться через РРО

15.07.2020

Нагадаємо нашим читачам, що з 01.08.2020 року набирає чинності Закон України від 20.09.2019 року № 129-IX (далі – Закон № 129), яким вносяться зміни до Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Змінами, зокрема, викладено в новій редакції п. 296.10 ПКУ, відповідно до яких РРО та програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку першої групи.

Разом з тим, змінами передбачено, що з 01.01.2021 року до 01.04.2021 року РРО та/або програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку другої – четвертої груп (фізичними особами – підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 грн., незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють, зокрема, реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я.

До речі, відповідно до Класифікації видів економічної діяльності ДК 009:2010 передбачено розділ за кодом 86 «Охорона здоров’я», яка поділяється на групи: 86.1 «Діяльність лікарняних закладів»; 86.2 «Медична та стоматологічна практика»; 86.9 «Інша діяльність у сфері охорони здоров'я».

Цей розділ включає, зокрема:

  • лікарні широкого профілю та спеціалізовані лікарні короткочасного або тривалого перебування пацієнтів, санаторії, профілакторії, будинки для людей похилого віку з медичним обслуговуванням, психіатричні лікарні, установи для осіб з розумовими вадами, реабілітаційні центри, лепрозорії;
  • медичні консультації та лікування в області загальної та спеціалізованої медицини як лікарями загального напряму, так і медичними спеціалістами та хірургами;
  • стоматологічні послуги загального та спеціалізованого характеру, а також послуги ортодонтів;
  • оздоровчі заходи, які виконують не лікарні або практикуючі лікарі, а парамедичний персонал, який законно здійснює таку діяльність.

Тобто, фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку, які здійснюють надання платних послуг у сфері охорони здоров’я, зобов’язані застосовувати з 01.01.2021 року РРО та програмні РРО.

Також з 01.01.2021 року буде обов’язковим використання РРО ФОП-платниками єдиного податку, що здійснюють:

  • реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет;
  • реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;
  • роздрібну торгівлю вживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД);
  • діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена п. 11 ст. 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»;
  • діяльність туристичних агентств, туристичних операторів;
    діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД);
  • реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується КМУ.

Про це повідомили податківці ГУ ДПС у Черкаській області.

Також про зміни у застосуванні РРО читайте у Блозі бухгалтера та в Інформері програми M.E.Doс, а також на нашому Telegram-каналі.