вгору

З 01.09.2021 року – лікарняні лише в електронній формі

З 1 вересня 2021 року усі медичні установи України повністю перейдуть на електронні лікарняні. Це документ в електронній формі, який приходить на заміну паперовому.

Нагадаємо, що з червня до кінця серпня 2021 року було встановлено перехідний період запровадження е-лікарняних. Протягом цього часу громадяни мали можливість отримати як електронний, так і паперовий листок непрацездатності.

Чим регулюється

Новий порядок видачі електронних листків непрацездатності регулюється:

Як оформлюється е-лікарняний

Перший крок у формуванні лікарняного залишається незмінним: працівник звертається до лікаря (Закладу охорони здоров’я). А далі розпочинається робота лікаря: він відкриває лікарняний лист в електронній системі і підписує його своїм електронним підписом. Лікар обов’язково вносить до системи найменування роботодавця, у якого працює пацієнт, та його податковий номер в Єдиному державному реєстрі, а тому працівник повинен знати податковий номер підприємства, на якому працює.

Далі, на підставі лікарського висновку в Реєстрі (який веде Пенсійний фонд України) формується запис з унікальним номером – єдиний реєстраційний номер листка непрацездатності. І саме тепер можна вважати, що електронний листок непрацездатності створено – лікарняний вже є підставою для нарахування виплат. Працівник повинен повідомити свого роботодавця про те, що захворів і звернувся до лікарні за оформленням е-лікарняного.

Роботодавець може переглянути інформацію з електронного листка непрацездатності свого працівника на вебпорталі http://portal.pfu.gov.ua. Йому потрібно зайти в електронний кабінет страхувальника в розділ «Електронний реєстр листків непрацездатності». По податковому номеру фізичної особи працівника буде доступна необхідна інформація. Така інформація доступна роботодавцю лише про тих працівників, які працюють у нього за основним місцем роботи. Варто наголосити, що роботодавець не матиме доступу до даних з вказаним діагнозом працівника!

Після отримання інформації роботодавець одразу може сформувати заяву-розрахунок для фінансування коштів від Фонду соціального страхування. Інформація одразу стає доступна Фонду соціального страхування.

Про це повідомив Координаційний центр з надання правової допомоги.

Можливість отримання інформації про е-лікарняний роботодавцем та працівником

Можливість отримати інформацію про електронний листок непрацездатності страхувальник (роботодавець) має на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov/ua). Також, отримати інформацію стосовно е-лікарняного може і застрахована особа (працівник), але через свій особистий кабінет на вебпорталі Пенсійного фонду.

При необхідності працівник або роботодавець може отримати інформацію в електронній формі на порталі Пенсійного фонду або в паперовій формі у вигляді витягу з Реєстру за усним зверненням до територіальних органів Пенсійного фонду України.

Роз’яснення розміщено на сайті ГУ Пенсійного управління м. Києва.

Нагадаємо нашим користувачам, що Заяву-розрахунок для ФСС (C1100101) та Повідомлення про виплату коштів застрахованим особам (C1100201) зручно подати через програму M.E.Doc.

До речі, для деяких лікарняних перехідний період планують продовжити до 1 жовтня 2021 року. Це стосується формування електронних медичних висновків для категорії "Вагітність та пологи", а також тимчасової непрацездатності, яка виникала внаслідок захворювання на ВІЛ або внаслідок психічного розладу. Відповідний проєкт наказу МОЗ розміщено на сайті СПО об’єднань профспілок.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.