вгору

За якою ознакою доходу у Додатку 4ДФ відобразити суму допомоги по частковому безробіттю на період карантину?

Допомога по частковому безробіттю на період карантину та/або надзвичайної ситуації, встановлена Кабміном (далі – допомога по частковому безробіттю), надається застрахованим особам у разі втрати ними частини заробітної плати або доходу внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) діяльності через проведення заходів, передбачених карантином та/або надзвичайною ситуацією, встановлених Кабміном з метою запобігання поширенню особливо небезпечних інфекційних хвороб, за зверненням роботодавця або ФОП, який є застрахованою особою, для її виплати працівникам або ФОП, який є застрахованою особою.

Зауважте, що допомога по частковому безробіттю надається у разі сплати роботодавцем або ФОП, який є застрахованою особою, ЄСВ протягом шести місяців, що передують даті зупинення діяльності.

Ці вимоги визначені ч. 1 ст. 47-1 Закону України «Про зайнятість населення» від 05 липня 2012 року № 5067-VI (далі – Закон № 5067).

! Право на допомогу по частковому безробіттю відповідно до ст. 47-1 Закону № 5067 мають застраховані особи, в т. ч. працівники з якими роботодавцем оформлено трудові відносини (крім осіб, які отримують пенсію) (ч. 3 ст. 47-1 Закону № 5067).

Перехідними положеннями Податкового кодексу України (далі - ПКУ) встановлено, що на період з 02.04.2020 р. до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб не включаються доходи у вигляді допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабміном, які виплачуються (надаються) роботодавцем відповідно до ст. 47-1 Закону № 5067 (п. 13 підрозд. 1 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

Зверніть увагу! Доходи, зазначені в п. 13 підрозд. 1 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, звільняються від оподаткування військовим збором (пп. 1.10 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

Форма Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі - Розрахунок) та Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі - Порядок), затверджені наказом Мінфіну від 15.12.2020 р. № 773. Додаток 4ДФ «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» (далі – Додаток 4ДФ) є невід’ємною частиною Розрахунку.

Згідно з п. 4 розд. IV Порядку в додатку 4ДФ у графі 6 «Ознака доходу» зазначається ознака доходу, наведена у розд. 1 «Довідник ознак доходів фізичних осіб» (далі – Довідник ознак доходів) додатка 2 до Порядку.

Відповідно до Довідника ознак доходів соціальні виплати з відповідних бюджетів відображаються у додатку 4ДФ за ознакою доходу «128».

Отже, сума допомоги по частковому безробіттю, яка перерахована ФССУ роботодавцю та виплачена працівнику відображається у додатку 4ДФ за ознакою доходу «128», як соціальна виплата з відповідного бюджету.

Дане роз’яснення розміщено на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 103.25.

Нагадаємо, в програмі M.E.Doc реалізована форма розрахунку (J/F0500106) з додатками, зокрема, додаток 4ДФ має ідентифікатор форми J/F0510406.

Заповнення інформації в М.Е.Doc щодо виплаченої роботодавцем суми допомоги по частковому безробіттю, яка перерахована ФССУ, виглядає так:

MEDoc, 4ДФ, ПДФО, військовий збір

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.