вгору

За об’єкти нерухомості встановлено нульові ставки: чи подавати декларацію?

Нагадаємо, що ставки податку для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. метр бази оподаткування. Це передбачено вимогами пп. 266.5.1 Податкового кодексу України (далі - ПКУ).  

Платники податку - юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 01 січня звітного року і не пізніше 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцезнаходженням об’єкта/об’єктів оподаткування декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі - Декларація) з розбивкою річної суми рівними частками поквартально (пп. 266.7.5 ПКУ).  

Форма Декларації, затверджена наказом Мінфіну від 10.04.2015 р. № 408 передбачає заповнення Додатка 1 (для об’єктів житлової нерухомості) та Додатка 2 (для об’єктів нежитлової нерухомості), які є її невід’ємною частиною. 

Щодо новоствореного (нововведеного) об’єкта житлової та/або нежитлової нерухомості Декларація юрособою - платником подається протягом 30 календарних днів з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт. 

Згідно з приміткою 10 інформації до Додатка 1 та Додатка 2 до Декларації у графі 14 «Ставка (%)» розд. І «Розрахунок податкового зобов’язання» Додатка 1 та Додатка 2 зазначається ставка податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, визначена рішенням органу місцевого самоврядування. 

Отже, за об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності юридичних осіб, по яких за рішенням сільської, селищної або міської ради встановлені нульові ставки, Декларація подається на загальних підставах. 

Про це нагадали податківці ДПС в Одеській області.  

Декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (ідентифікатор форми - J0302107) разом із Додатком 1 (J0312107) та Додатком 2 (J0312207) є можливість подавати в програмі M.E.Doc. 

Про типові помилки при декларуванні пільг з податку на нерухомість та про сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.