вгору

Запит про подання майстер-файлу від ДПС: коли вперше?

ДПС має право надіслати запит з вимогою надати глобальну документацію з трансфертного ціноутворення (майстер-файл) платнику податків, що входить до складу міжнародної групи компаній (далі – МГК). Умова: сукупний консолідований дохід МГК за фінансовий рік, що передує звітному року, розрахований згідно зі стандартами бухобліку, які застосовує материнська компанія МГК, дорівнює або перевищує еквівалент 50 млн євро. Це визначено пп. 39.4.7 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Запит на подання глобальної документації (майстер-файла) може бути направлений не раніше 12-ти місяців і не пізніше 36-ти місяців з дати закінчення фінансового року:

  • при встановленні фінансового року МГК, до якої належить такий платник податків;
  • за відсутності відомостей про встановлений МГК фінансовий рік.

https://lh4.googleusercontent.com/2yQW8Tzn8cmbtk9fHwwDhpRVW2nQHQmRwT5M_cGykaSbLCYF0mzCXmTAiTJIgkiM2zd8qE1fFFck37JPj4zA2Rnjt8MUptAAZ8nxCip_vK1yKPt5HsRWAWStRMaLGeL3J9KNwOlCU_secCla1DPcWa6GrJuhylN0GtXlBGgpjVjC6Rvfh6dcqJ5yCw Глобальна документація з трансфертного ціноутворення (майстер-файл) має бути надана платником податків до ДПС протягом 90 к. дн. з дня отримання запиту.

Якщо в Україні зареєстровані два та більше платників податків, що входять до складу однієї і тієї ж МГК, ДПС направляє запит про надання глобальної документації з трансфертного ціноутворення (майстер-файла) лише одному з таких платників податків за своїм вибором.

Вперше запити контролюючих органів до платників податків про подання глобальної документації з трансфертного ціноутворення (майстер-файлу) застосовуються щодо фінансового року, який закінчується у 2021 році (п. 53 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Про це повідомило ГУ ДПС у Дніпропетровській області.

Про те, чи треба надавати документи з ТЦУ на запити ДПС у період карантину, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.