вгору

Запроваджено авансовий внесок з податку на прибуток для обмінників

Нагадуємо нашим читачам, ВРУ прийнято Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування діяльності з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі» від 03.11.2022 р. № 2720-ІХ (далі – Закон № 2720). Про прийняття цього Закону ми повідомляли тут.

Законом № 2720 запроваджено особливості оподаткування податком на прибуток для фінустанов, які здійснюють торгівлю валютними цінностями в готівковій формі (обмін валют), а саме обов’язок щодо сплати фіксованої суми авансового внеску з податку на прибуток за кожний структурний підрозділ.

Авансовий внесок з податку на прибуток потрібно буде сплатити щомісяця (не пізніше останнього операційного (банківського) дня поточного місяця) у розмірах:

  • 3 мінімальних заробітних плат (далі – МЗП), встановлених законом станом на 1 січня звітного (податкового) року, – за кожен пункт обміну інвалюти у населеному пункті, чисельність населення якого перевищує 50 тис. мешканців;
  • 1 МЗП, встановленої законом станом на 1 січня звітного (податкового) року, – за кожен пункт обміну інвалюти у населеному пункті, чисельність якого менша за 50 тис. мешканців або за межами населених пунктів.

https://lh4.googleusercontent.com/UKjTvJvFdunhwp5GJT1z2nEP2AuGejSgP2IfUCk7JflNfKzzRPyA7qWI6jKTHX2NwNkTUwB0UusaJoFUcC_CJhnwNC53IbbB7rTEgjKmszIc8_RshNp0LXUzq5SL0Br0HJrMAiASQsmfhopweiGlASPR3QZ0khNpwpAsDqOIZDP5XWAbKj0-gC7w-cl7aQ При цьому, протягом 2023 року платники податку сплачуватимуть такі авансові внески з урахуванням таких особливостей:

  • з 1 січня 2023 р. по 30 червня 2023 р. – із застосуванням коефіцієнта 0,33;
  • з 1 липня 2023 р. по 31 грудня 2023 р. – із застосуванням коефіцієнта 0,66.

Cплата авансових внесків з податку на прибуток буде здійснюватися за кожний пункт обміну інвалюти, внесеного до Реєстру пунктів обміну іноземної валюти станом на 1 число поточного місяця, ведення якого здійснюється НБУ.

Зверніть увагу! Сплачена протягом звітного (податкового) періоду сума авансових внесків з податку на прибуток зменшуватиме податкові зобов’язання з податку на прибуток, розраховані за результатами такого звітного (податкового) періоду за ставкою, визначеною п. 136.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), у сумі, яка не перевищує суму нарахованого податкового зобов’язання за такий податковий (звітний) період.

Якщо сума авансового внеску, попередньо сплаченого протягом звітного (податкового) року, перевищує суму нарахованого податкового зобов’язання за такий податковий (звітний) рік, сума такого перевищення не переноситься у зменшення податкових зобов’язань наступних податкових (звітних) періодів.

Сума сплачених авансових внесків з податку на прибуток не підлягатиме поверненню платнику податку як надміру та/або помилково сплачені податкові зобов’язання, не зараховуватиметься в рахунок інших податків та зборів та на неї не поширюватиметься положення ст. 43 ПКУ.

За несплату авансового внеску з податку на прибуток передбачена відповідальність у вигляді штрафу в розмірах, визначених ст. 124 ПКУ.

Інформація про пункти обміну інвалюти, внесені до Реєстру пунктів обміну іноземної валюти станом на перше число поточного місяця, із зазначенням їх місцезнаходження та суб’єкта господарювання, від імені якого відповідний пункт обміну інвалюти має право здійснювати торгівлю іноземною валютою у готівковій формі, подається НБУ до 10 числа (включно) поточного місяця до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику.

Зазначені зміни наберуть чинності з 01.01.2023 р.

Про це інформує ДПСУ.

Більше корисних новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.