вгору

Жінок братимуть на військовий облік за їх згодою

Генштабом ЗСУ опрацьовано пропозиції щодо внесення змін до Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних. Про це йдеться на ФБ сторінці ЗСУ.

Зазначений Перелік затверджений наказом Міноборони України від 11.10.2021 р. № 313 (зі змінами відповідно до наказу МОУ від 07.02.2022 р. № 35 (далі - Наказ № 35).

Наказ № 35 передбачає, що з 1 жовтня 2022 року жінок, які мають спеціальності та/або професії, визначені в додатку 1 до наказу, братимуться на військовий облік військовозобов’язаних. Про військовий облік жінок ми писали тут.

Як зазначає Генштаб ЗСУ, проведення загальної мобілізації під час війни з рф засвідчило, що на військову службу до ЗСУ та інших військових формувань призвані близько 1% жінок від загальної кількості мобілізованих.

Більшість жінок призначено на посади медичного персоналу, підрозділів зв’язку, морально-психологічного забезпечення, діловодів, бухгалтерів та кухарів. На даний час у ЗСУ залишається потреба у жінках-фахівцях з медицини, радіотехніки та харчових технологій.

Таким чином, досвід розгортання військових частин ЗСУ та інших військових формувань до повних штатів воєнного часу доводить, що в державі на сьогодні немає гострої необхідності суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку.

Зважаючи на це, ГУ персоналу Генерального штабу ЗСУ опрацьовано пропозиції щодо взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних лише за їхньою згодою. 

! Також пропонується розпочати проведення заходів щодо включення жінок до військового обліку не раніше ніж через місяць після завершення особливого періоду в державі.

Більше корисних новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.