вгору

Зміна узагальненої інформації про автотранспорт: що у ф. № 20-ОПП?

Податківці розповіли, як заповнюється розд. 3 повідомлення за ф. № 20-ОПП у разі зміни узагальненої інформації про однотипні транспортні засоби з типом об’єкта оподаткування «автомобільні транспортні засоби» («34 – Автотранспорт»)?

Пунктом 63.3 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) встановлено, що платник податків зобов’язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об’єкти оподаткування контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з Порядком обліку платників податків, затвердженим наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588 (далі – Порядок № 1588).

Об’єктами оподаткування і об’єктами, пов’язаними з оподаткуванням (далі – об’єкти оподаткування), є майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів.

Відповідно до п. 8.4 розд. VIIІ Порядку № 1588 повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП (далі – повідомлення за ф. № 20-ОПП) подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до ДПС за основним місцем обліку платника податків.

У повідомленні за ф. № 20-ОПП надається інформація про всі об’єкти оподаткування, що є власними, орендованими або переданими в оренду.

Під час подання повідомлення за ф. № 20-ОПП застосовується принцип укрупнення інформації, яка надається про об’єкт оподаткування.

Принцип укрупнення інформації не застосовується під час надання інформації, зокрема, про об’єкти рухомого майна, які підлягають реєстрації у відповідному державному органі з отриманням відповідного реєстраційного номера.

 Інформація про однотипні (за видом, використанням, станом та видом права власності) автомобільні транспортні засоби, які не є пунктами пересувної роздрібної торгівлі, громадського харчування або послуг, інших ніж пасажирські та вантажні перевезення, може бути подана в повідомленні за ф. № 20-ОПП як узагальнена з типом об’єкта оподаткування «автомобільні транспортні засоби» («Автотранспорт») та зазначенням кількості таких транспортних засобів в графі 12 «Реєстраційний номер об’єкта оподаткування».

Повідомлення за ф. № 20-ОПП заповнюється із дотриманням Пам’ятки для заповнення розділу 3 Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (додаток до повідомлення за ф. № 20-ОПП) (далі – Пам’ятка).

Згідно з п. 8.5 розд. VIIІ Порядку № 1588 у разі зміни відомостей про об’єкт оподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження, виду права або стану об’єкта оподаткування, платник податків надає до контролюючого органу за основним місцем обліку повідомлення за ф. № 20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни, в такому самому порядку та строки, як і при реєстрації, створенні чи відкритті об’єкта оподаткування.

У разі зміни відомостей про однотипні об’єкти оподаткування (тип «автомобільні транспортні засоби») внесення змін до інформації, що була подана як узагальнена, здійснюється з дотриманням п. 8.5 розд. VIIІ Порядку № 1588 та п. 2 Пам’ятки. Розділ 3 Повідомлення № 20-ОПП заповнюється за такими правилами:

1. У разі зміни кількості транспортних засобів у зв’язку з їх продажом/придбанням:

- у графу 2 «Код ознаки надання інформації» вноситься значення «3 – зміна відомостей про об’єкт оподаткування», у графі 12 «Реєстраційний номер об’єкта оподаткування» зазначається фактична кількість однотипних транспортних засобів на момент подання повідомлення за ф. № 20-ОПП.

2. У разі зміни місцезнаходження, стану, виду права власності:

- у рядку з узагальненою інформацією, яка підлягає поділу у зв’язку зі змінами, що відбулись відносно деяких об’єктів оподаткування, інформація щодо яких включена до узагальненої, в графу 2 «Код ознаки надання інформації» вноситься значення «3 – зміна відомостей про об’єкт оподаткування».

По об’єктах оподаткування, по яких відбулись зміни, інформація надається окремими рядками у кількості, необхідній для відображення об’єктів, що групуються за однаковими станом, видом права власності, місцезнаходженням. У графі 2 цих рядків проставляється значення «1 – первинне надання інформації про об’єкти оподаткування». Ідентифікатор цих об’єктів оподаткування змінюється.

3. Якщо відбулись зміни по всіх об’єктах оподаткування, включених до узагальненої інформації, у т. ч. через зміну призначення об’єкта оподаткування, то у рядку із узагальненою інформацією в графі 2 проставляється значення «6 – закриття об’єкта оподаткування», інформація щодо об’єктів відносно яких відбулись зміни подається за правилами згідно з п. 2 Пам’ятки.

Відповідь розміщено на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 116.11.

Нагадуємо нашим користувачам, що в програмі M.E.Doc реалізована форма № 20-ОПП (ідентифікатор форми J/F1312002). Як її заповнити у програмі, дивіться в інструкції.

Про особливості подання та заповнення форми № 20-ОПП та про нові штрафи за неподання цієї форми читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.