вгору

Зміни для державних лісогосподарських підприємств: інформує ДПС

Інформаційний лист № 25 присвячено нововведенням, які запроваджені постановою Кабміну «Про внесення зміни до пункту 1 Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями» від 14.07.2021 р. № 718 в частині нарахування частини чистого прибутку (доходу).

В інформаційному листі розглянуті наступні питання:

  • нововведення, передбачені постановою № 718;

Зменшено базовий норматив відрахувань частини чистого прибутку (доходу) до державного бюджету з 80 % до 50 % для державних лісогосподарських, лісозахисних, інших підприємств, які належать до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів за умови спрямування ними 30 % чистого прибутку (доходу) від своєї діяльності.

  • яких платників стосуються положення постанови № 718;
  • з якої дати можна обчислювати відрахування частини чистого прибутку (доходу) до державного бюджету у розмірі 50 %;

Державні лісогосподарські, лісозахисні, інші підприємства, які належать до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів, можуть відраховувати частину чистого прибутку (доходу) у розмірі 50 %, починаючи з підсумків фінансово-господарської діяльності за IІІ квартал 2021 року.

  • чи підлягає перерахунку нарахована платником податку сума частини чистого прибутку (доходу) за попередні звітні (податкові) періоди 2021 року;
  • яким чином відобразити зміни при поданні Розрахунку частини чистого прибутку, дивідендів на державну частку за три квартали 2021 року та за підсумками 2021 року;

Для декларування частини чистого прибутку (доходу) за підсумками трьох кварталів 2021 року, ДПС пропонує заповнити окремі рядки Розрахунку частини чистого прибутку, дивідендів на державну частку, форма якого затверджена наказом Мінфіну від 12.01.2021 № 4 (ідентифікатор форми - J0108208).

  • які саме необоротні активи можна віднести до здійснення заходів з охорони, захисту, використання та відтворення лісів.

Для визначення орієнтованого переліку необоротних активів, які можна віднести до здійснення заходів з охорони, захисту, використання та відтворення лісів, доцільно звернутись до компетентного органу.

Докладніше з питаннями, визначеними у Інформаційному листі № 25, можна ознайомитись на сайті ДПСУ.

Зверніть увагу! Цей лист має інформаційний характер та не є індивідуальною податковою консультацією, оскільки не базується на особливостях фактичних обставин операцій конкретного платника податку. Інформаційний лист ґрунтується на положеннях чинного законодавства України та практики його застосування, які можуть змінитися в майбутньому.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.