вгору

Зміни до критеріїв встановлення карантинних зон: постанову опубліковано

Офіційно опубліковано в «Урядовому кур’єрі» № 183 від 19.09.2020 р. постанову КМУ від 16.09.2020 р. № 848, яка вносить зміни до постанови від 22.07.2020 р. № 641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (далі – Постанова № 641).

Що передбачено?

«Червоний» рівень епідемічної небезпеки на території окремих адміністративно-територіальних одиниць регіону може бути встановлений за рішенням Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (далі – Комісія ТЕБ та НС) за наявності однієї з таких ознак:

  • завантаженість більше 75% ліжок у закладах охорони здоров’я регіону, визначених керівником робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації медико-біологічного характеру державного рівня, пов’язаної з поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19, протягом 5-ти днів підряд;
  • перевищення середнього по країні рівня захворюваності на COVID-19 (випадків на 100 тис. населення за 14 днів) більше ніж у 5 разів.

З метою визначення епідеміологічної доцільності запровадження окремих протиепідемічних обмежень, передбачених для «червоної» зони п. 15 Постанови № 641, на засідання Комісії ТЕБ та НС запрошуються представники регіональних комісій, на території яких запроваджуються протиепідемічні обмеження «червоного» рівня епідемічної небезпеки, з правом дорадчого голосу.

У разі перевищення в регіоні базового рівня захворюваності на 100 тис. населення на території окремих адміністративно-територіальних одиниць регіону встановлюються такі рівні епідемічної небезпеки:

Рівень епідемічної небезпеки

Райони, міста обласного значення з кількістю населення менше 70 тис. осіб, обласні центри, мм. Київ і Севастополь

Райони, міста обласного значення з кількістю населення 70 тис. осіб і більше

«Жовтий»

від 40 до 160

від 40 до 120

«Помаранчевий»

більше 160

більше 120

При цьому, якщо на території окремих адміністративно-територіальних одиниць регіону, чисельність населення яких становить 75 та більше відсотків всього населення регіону, встановлено «помаранчевий» або «червоний» рівень епідемічної небезпеки, «помаранчевий» рівень епідемічної небезпеки встановлюється на території такого регіону в цілому.

У регіоні з показником захворюваності на COVID-19 меншим, ніж базовий, встановлюється «зелений» рівень епідемічної небезпеки.

Додаткові дозволи/заборони

Для «зеленого рівня» дозволили проведення концертів, але заборонили відвідування закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та спеціалізованої мистецької освіти у разі, коли на самоізоляції через контакт з пацієнтом з підтвердженим випадком COVID-19 перебуває більше ніж 50% здобувачів освіти та персоналу закладу освіти.

Для «помаранчевої» зони дозволили проведення масових культурних заходів, а також надання планової меддопомоги закладам охорони здоров’я національного рівня, що надають високоспеціалізовану допомогу, за умови дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів.

Пацієнти, яким надається медична допомога у зв’язку з проведенням планових заходів з госпіталізації, підлягають тестуванню на COVID-19 (раніше було – обов’язковому тестуванню) відповідно до стандартів МОЗ.

Також для «помаранчевої» зони дозволили перевезення пасажирів автомобільним (крім таксі) та міським електричним транспортом у міському, приміському, міжміському, міжрайонному сполученні у кількості більш як 50% кількості місць для сидіння, передбачених технічною характеристикою транспортного засобу або визначених в реєстраційних документах на цей транспортний засіб, за умови розсадки пасажирів з вільним місцем поруч, спереду, позаду.

На вході до передбачених п. 14 постанови № 641 закладів, місць проведення заходу, де встановлено обмеження щодо максимальної кількості осіб залежно від площі, розміщуються інформаційні матеріали із зазначенням можливої максимальної кількості відвідувачів.

Організатор заходу, власник закладу, який приймає відвідувачів, зобов’язаний контролювати їх кількість та обмежити доступ у разі перевищення допустимої кількості відвідувачів.

Зверніть увагу! З 00:00 години 22.09.2020 р. встановлено обмеження з переліку, визначеного Постановою № 641, для «червоної» зони, з урахуванням пропозицій регіональних комісій.

Про раніше встановлені критерії визначення карантинних зон та новий розподіл карантинних зон з 21.09.2020 р. ми повідомляли у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.