вгору

Зміни у додатках до Податкової декларації з податку на прибуток - проект від Мінфіну

На сайті ДПСУ розміщено проект наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до додатків до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств» (далі - проект наказу). Про зміни у формі декларації з податку на прибуток ми писали тут.

Проект наказу розроблено з метою приведення додатків до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20 жовтня 2015 року № 897 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 20 лютого 2023 року № 101) у відповідність до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг» від 12 січня 2023 року № 2888-ІХ (далі - Закон № 2888).

Що пропонується?

Як зазначено в пояснювальній записці, Законом № 2888 внесено зміни, зокрема, викладено в новій редакції абз. другий пп. 141.1.3 та абз. другий пп. 141.1.4 Податкового кодексу України щодо:

  • збільшення фінансового результату до оподаткування на позитивну різницю між приростом (убутком) сформованих у відповідному звітному періоді відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності страховими резервами, крім тих, що не впливають на формування фінансового результату до оподаткування страховика (за вирахуванням прав вимоги до перестраховиків у страхових резервах), та приростом (убутком) відповідних резервів, розрахованих за методикою, визначеною НБУ (за вирахуванням прав вимоги до перестраховиків у страхових резервах);
  • зменшення фінансового результату до оподаткування на від’ємну різницю між приростом (убутком) сформованих у відповідному звітному періоді відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності страховими резервами, крім тих, що не впливають на формування фінансового результату до оподаткування страховика (за вирахуванням прав вимоги до перестраховиків у страхових резервах), та приростом (убутком) відповідних резервів, розрахованих за методикою, визначеною НБУ (за вирахуванням прав вимоги до перестраховиків у страхових резервах).

Зазначені зміни приведуть у відповідність до ПКУ додаток РІ до Податкової декларації на прибуток.

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Більше корисних новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.