вгору

Зміни у застосуванні виробничого методу амортизації

Завдяки змінам, запровадженим Законом України від 16.01.2020 р. № 466-IX (далі – Закон № 466) платникам податку на прибуток дозволено використання «виробничого» методу нарахування амортизації, що раніше заборонялося. При такому нарахуванні амортизації не застосовуються визначені Податковим кодексом України (далі – ПКУ) мінімально допустимі строки амортизації необоротних активів.

 Рішення про застосування «виробничого» методу щодо основних засобів, амортизацію яких розпочато за іншим методом, платники можуть прийняти з ІІ – IV кварталу 2020 року.

Такі платники податку зобов’язані провести інвентаризацію цих об’єктів основних засобів (далі – ОЗ) станом на перше число податкового (звітного) періоду 2020 року, в якому прийнято рішення про застосування «виробничого» методу. Положення набрало чинності з 23.05.2020 р.

Отже, враховуючи, що відповідно до п. 49.19 ПКУ для цілей податку на прибуток підприємств «базовим звітним (податковим) періодом» є календарний квартал, то платники, які прийняли рішення про застосування з ІІ кварталу 2020 р. «виробничого» методу нарахування податкової амортизації до ОЗ, амортизацію яких розпочато за іншим методом, мають виконати вимогу ПКУ і забезпечити проведення інвентаризації цих об’єктів ОЗ станом на 01.04.2020 р.

Для цілей цієї норми буде достатнім, якщо Акт, який складено за результатами інвентаризації, проведеної у ІІ кварталі 2020 р., але після 22 травня, містить інформацію про основні засоби, наявні за даними бухобліку станом 01.04.2020 р., але за умови, що такі об’єкти продовжують перебувати в обліку платника податків у складі основних засобів на дату проведення інвентаризації.

Якщо ж документального підтвердження факту їх перебування в обліку станом на 01.04.2020 р. надати неможливо, рішення про використання «виробничого» методу по таких об’єктах платник податку зможе прийняти лише з ІІІ кварталу 2020 р. за результатами відповідної інвентаризації, проведеної станом на 01.07.2020 р.

ПКУ не передбачає можливості прийняти зазначене рішення після 31.12.2020 р.

Якщо загальна балансова вартість (без урахування переоцінки) ОЗ за даними бухобліку менша, ніж балансова (залишкова) вартість ОЗ, розрахована відповідно до вимог розд. III ПКУ, різниця, що виникає в результаті такого порівняння, амортизується як окремий об’єкт ОЗ із застосуванням прямолінійного методу нарахування амортизації протягом 12-ти податкових (звітних) кварталів та зменшує фінрезультат до оподаткування за відповідний податковий (звітний) період.

Така амортизація вперше буде відображена у додатку АМ до Декларації за півріччя 2020 р. Якщо балансова вартість (без урахування переоцінки) ОЗ за даними бухобліку більша, ніж балансова (залишкова) вартість таких ОЗ, розрахована відповідно до вимог розд. III ПКУ, при зміні методу нарахування амортизації на «виробничий» метод при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток застосовується балансова (залишкова) вартість ОЗ, розрахована відповідно до вимог розд. III ПКУ.

Зміни, внесені до пп. 138.3.1 ПКУ, та новий п. 52 підрозд. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ набрали чинності з 23.04.2020 р.

Про це повідомила ДПС в Інформаційному листі № 12.

Про інші зміни щодо оподаткування податком на прибуток відповідно до Закону № 466 читайте у Блозі бухгалтера, у Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.