вгору

Змінилися терміни подання заяви щодо зміни ставки єдиного податку та зміни місцезнаходження платниками 3 групи

Нагадуємо, що Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» від 16.01.2020 р. № 466-ІХ (далі – Закон № 466) внесено зміни до Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Зокрема, пп. «б» пп. 4 п. 293.8 ПКУ викладено у новій редакції. Відповідно до неї ставка єдиного податку (далі – ЄП), визначена для 3 групи у розмірі 3%, може бути обрана платником єдиного податку третьої групи, який раніше застосовував ставку єдиного податку 5%, у разі добровільної зміни ставки. Для цього такий платник ЄП має подати заяву щодо зміни ставки єдиного податку не пізніше ніж за 10 календарних днів (раніше було – 15 к. дн.) до початку календарного кварталу, в якому буде застосовуватися нова ставка. Також платник повинен зареєструватися платником ПДВ у порядку, встановленому розд. V ПКУ.

Змінено й норми п. 298.6 ПКУ, відповідно до яких у разі зміни податкової адреси суб’єкта господарювання, місця провадження господарської діяльності заява подається платниками єдиного податку 3 групи не пізніше останнього дня кварталу, в якому відбулися такі зміни (раніше подавалася разом з податковою декларацією з єдиного податку за податковий (звітний) період, у якому відбулися такі зміни).

У разі зміни ставки ЄП заява подається платником 3 групи не пізніше ніж за 15 к. дн. до початку календарного кварталу, в якому буде застосовуватися нова ставка.

Вищезазначені норми набрали чинності 23.05.2020 р.

Про це повідомили податківці ГУ ДПС у Дніпропетровській області

Про те, як у 2020 році визначати граничні обсяги доходів для юросіб-єдинників 3 групи, читайте у Блозі бухгалтера,в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.