вгору

Звільнення від оподаткування суми прожиткового мінімуму у вигляді зарплати - у новому «карантинному» законопроєкті

У Верховній Раді України зареєстровано новий законопроєкт від 13.04.2020 р. № 3331 «Про внесення змін до розділу ХХ Перехідні положення Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування частини заробітної плати найманих працівників в сумі фактичного прожиткового мінімуму на період надзвичайної ситуації чи/та карантину» (далі – Законопроєкт № 3331).

Згідно з пояснювальною запискою Законопроєктом № 3331 пропонується доповнити підрозд. 1 Розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України новим пунктом 12.

Цією нормою пропонується установити, що тимчасово, на період дії надзвичайної ситуації та/чи карантину, встановленого КМУ, звільняються від оподаткування доходи фізосіб у вигляді зарплати, нараховані платнику податку за умовами трудового договору (контракту), у сумі фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб, визначеному центральним органом виконавчої влади у сфері соціальної політики, в цінах грудня попереднього року.

Завданням Законопроєкту № 3331 є підтримка найманих працівників, які зобов’язані продовжувати виконання своїх службових обов’язків в умовах, небезпечних для їх здоров’я, під час надзвичайної ситуації чи/та карантину.

Передбачається, що запровадження принципу оподаткування трудового прибутку, а не доходу, сприятиме легалізації зайнятості та виведенню з тіні трудових доходів громадян.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня наступного за днем його опублікування.

Нагадуємо нашим користувачам, що це вже другий законопроєкт щодо зменшення бази оподаткування доходів фізосіб у вигляді зарплати.

Про перший законопроєкт № 3302 щодо оподаткування зарплати податком на доходи «за принципом 4-7» ми повідомляли у Блозі бухгалтера, Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.