вгору

Який звітний період зазначається в рядках 02 та 03 при виправленні помилок у розрахунку податкових зобов’язань?

Нагадаємо, розрахунок податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник ПДВ, які постачаються нерезидентами, у т. ч. їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України (далі - Розрахунок), заповнюється особами, не зареєстрованими як платники ПДВ, які є відповідальними за нарахування та сплату податку до бюджету при отриманні послуг, які постачаються нерезидентами, у т. ч. їх постійними представництвами, не зареєстрованими як платники податку, на митній території України (далі - особа, відповідальна за нарахування та сплату податку до бюджету). Це визначено вимогами Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 р. № 21 (далі - Порядок № 21).  

У розділі І Розрахунку здійснюється розрахунок податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник ПДВ, які постачаються нерезидентами, у т. ч. їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України, за звітний (податковий) період.  

У розділі ІІ Розрахунку здійснюється розрахунок уточнення таких податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок. 

Зверніть увагу! У разі уточнення податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок (у разі якщо у майбутніх періодах (з урахуванням строків давності) особа, відповідальна за нарахування та сплату податку до бюджету, самостійно (у т. ч. за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданому нею Розрахунку), розрахунок з позначкою «Уточнюючий» може бути поданий у спосіб, визначений абз. п’ятим п. 50.1 Податкового кодексу України.  

Порядком № 21 не передбачено окремої форми уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань, нарахованого отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник ПДВ, які постачаються нерезидентами, у т. ч. їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків на митній території України. 

Таким чином, у разі подання Розрахунку з позначкою «Уточнюючий» рядок 02 «Звітний податковий період, за який подається» (та розділ І Розрахунку) не заповнюється. В рядку 03 «Звітний (податковий) період, що уточнюється» зазначається звітний податковий період, що уточнюється, та заповнюється розділ ІІ Розрахунку. 

Про це нагадали податківці ДПС у Дніпропетровській області. 

Зазначимо, що розрахунок податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник ПДВ, які постачаються нерезидентами, у т. ч. їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України, належить до податкової звітності з ПДВ.   

Заповнювати та подавати податкову звітність з ПДВ зручно в програмі M.E.Doc

Про відповідальність за неподання розрахунку податкових зобов’язань читайте в Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі